Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Autoritatea publica locala - motorul unei Dezvoltari Durabile

24 Iulie 2006




Introdus in 1994, programul PHARE CBC are drept obiectiv sprijinirea colaborarii transnationale si dezvoltarea regiunilor din zona de frontiera (specific: infrastructura - inclusiv IT&C, sustinerea economiei locale, turism si agro-turism, agricultura si eco-agricultura, educatie cat si masuri de reducere a somajului). In final, scopul este acela de a asigura convergenta economica a statelor candidate cu statele membre, dar mai ales de a preveni si aplana decalajul nivelului de dezvoltare intre regiunile Europei.


Cum integram proiectele noastre in contextul fondurilor europene?


O problema de fond ex: Fondul European pentru Dezvoltare Regionala.


PHARE Coeziune Economica si Sociala va fi inlocuit de Fondul European pentru Dezvoltare Regionala si de Fondul Social European. ISPA, care a sustinut proiectele si investitiile in infrastructura va fi inlocuit de Fondul de Coeziune, iar SAPARD de Fondul Agricol European pentru Dezvoltare Rurala si Fondul European pentru Pescuit.


Sunt 2 aspecte diferentiatoare pentru fondurile de pre-aderare si post-aderare care modifica semnificativ modul de abordare al actorului local si anume: planificarea pe termen mediu-lung (7 ani pentru fondurile structurale, astfel in baza acestei consideratii vom prioritiza obiectivele de dezvoltare) al doilea, criteriul de co-finantare, si eliminarea contributiei in natura din partea beneficiarului. Din aceasta perspectiva, revenim la resursele financiare si la importanta dezvoltarii abilitatilor necesare atragerii fondurilor extra-bugetare (de exemplu, parteneriate publice private, imprumuturi bancare cu dobanzi preferentiale pentru administratia publica locala (vezi de exemplu cele sustinute de Programul Phare prin intermediul BCR si CEC, sau fonduri de investitii). Autoritatile locale vor avea alocat un procent semnificativ din fondurile structurale, iar pe linie de obiective de finantare, cel de convergenta va avea alocat 78% din totalul fondurilor.


Obiectivul de convergenta va sustine proiecte din domenii ca: cercetare si dezvoltare tehnologica, inovare si antre-prenoriat, societatea informationala, sustinerea si modernizarea invatamantului. Toate aceste obiective de finantare le regasim in Planurile Operationale (Planul National de Dezvoltare 2007-2013) acestea reprezentand baza distribuirii fondurilor structurale (cc. 17 miliarde euro).


Majoritatea proiectelor de dezvoltare contin o componenta de IT&C, resursa tehnologica fiind cea care ne poate asigura o competitivitate sporita, ceea ce numeam mai sus rentabilizarea resurselor disponibile. Aceasta tematica este de fapt o prioritate orizontala alaturi de dezvoltarea durabila si egalitatea in sanse, regasind-o in majoritatea liniilor de finantare.


Fiecare Program Operational va fi sustinut de unul din fondurile mentionate mai sus, coordonat de o autoritate de management si o institutie intermediara.


Concluzii


Dezvoltarea durabila va insemna pentru actorul local dezvoltarea capacitatii de a-si promova interesele. In termeni de raportare si atragere fonduri acest lucru se concretizeaza prin promovoarea prioritatilor stabilite la nivel local si oglindirea lor in Programele Operationale. Lobby-ul asigura accesul actorului local atat la aparatul decizonal central cat si la cel european. Finantarea proiectelor si cresterea nivelului de trai si a resurselor disponibile va inseamna un avantaj semnificativ in contextul raportului decizional national si european.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite