Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

INCDTIM Cluj-Napoca, īn slujba CDI: Cercetare, Dezvoltare, Implicare

22 Octombrie 2019




De la servicii de expertiză la contracte de cercetare complexe cu mediul privat
În urmă cu aproximativ zece ani, o parte importantă a veniturilor economice ale INCDTIM Cluj-Napoca erau realizate prin contracte de analiză și expertiză cu autoritățile de control ale statului: Ministerul Agriculturii, DIICOT și Autorități Vamale, fiind legate de controlul autenticității vinurilor care se comercializau sau urmau să fie puse în vânzare pe piața românească. Acest domeniu de expertiză al INCDTIM, referitor la autentificarea (certificarea) vinurilor cu ajutorul metodelor izotopice, este recunoscut la nivel european, iar metodele analitice au fost implementate, validate și ulterior acreditate în Laboratorul de Spectrometrie de Masă, Cromatografie și Fizica Ionilor. Începând cu anul 2010, laboratorul a fost desemnat prin ordin de ministru drept laborator pentru efectuarea analizelor izotopice în cadrul controlului oficial din sectorul vitivinicol și totodată recunoscut la nivelul Uniunii Europene în acest scop. Aici s-a dezvoltat și implementat prima bază de date a vinurilor autohtone autentice – vinurile de cazier ale României. Anterior acreditării, aceste analize se efectuau în cadrul Laboratorului Oficial de Control al Uniunii Europene de la Ispra.

Expertiza câștigată în autentificarea vinurilor ne-a stimulat apetitul către activități de transfer tehnologic, pe care am învățat cu timpul să le abordăm într-o manieră proactivă. Am devenit din ce în ce mai receptivi la cerințele sectorului privat și ne-am adaptat continuu oferta de servicii și expertiză CDI în funcție de nevoile de cercetare identificate în piață. În domeniul autentificării alimentelor și băuturilor, serviciile noastre s-au extins și la alte tipuri de produse pe care le putem aborda, precum: sucuri de fructe și legume, bere, băuturi alcoolice, miere, brânzeturi și uleiuri alimentare. Am implementat și validat metode de înaltă precizie pentru controlul calității produselor cosmetice și a uleiurilor esențiale, dezvoltând servicii suport pentru producătorii români din domeniu. Am devenit receptivi și la cerințele firmelor din sectorul farmaceutic și al suplimentelor alimentare, care trebuie să țină permanent pasul cu cele mai noi tehnologii pentru a rezista pe o piață puternic concurențială. Pe acest segment, avem experiență contractuală atât cu spin-off-uri inovative, cum este SC TeraCrystal, dar și cu companii mari precum SC Purolite, pentru care oferim expertiză CDI la cele mai înalte standarde. Tot în domeniul tehnologiilor avansate, de data aceasta a nanotehnologiilor, este de menționat colaborarea îndelungată pe care o avem cu SC Roseal, lider pe piața românească a sistemelor de etanșare pe bază de nanofluide magnetice.




Un salt important în activitatea de transfer tehnologic a institutului s-a realizat prin implementarea unui proiect în cadrul Programului Operațional Competitivitate 2014-2020: „Creșterea Capacității de Transfer Tehnologic și de Cunoștiinte a INCDTIM Cluj în Domeniul Bioeconomiei”, TTC-ITIM (https://www.itim-cj.ro/poc/ttc/). Rezultatele obținute la trei ani de la demararea proiectului în valoare de 15,5 milioane de lei sunt peste așteptări: (i) s-au desfășurat până în prezent numeroase întâlniri de lucru cu reprezentanți ai 35 de companii private, (ii) s-au încheiat contracte economice însumând aproape 10 milioane de lei cu nouă companii – ele prevăd implementarea de soluții inovative în domenii precum agricultură durabilă, siguranță alimentară, depoluare, sănătate și bio-nanotehnologii, (iii) șapte membri din echipa de implementare au fost instruiți în tematici avansate de transfer tehnologic și managementul inovării, (iv) s-au desfășurat trei evenimente tematice, care au reunit reprezentanți ai mediului de afaceri, autorităților publice și cercetători, (v) s-a extins oferta de rezultate și expertiză CDI, folosind vehicule de promovare adecvate contactului cu mediul privat.

Experiența clusterelor inovative
O altă realizare majoră a INCDTIM în domeniul transferului tehnologic către societate și companii s-a făcut odată cu implicarea noastră în activitatea clusterelor clujene. Cel mai elocvent exemplu în acest sens este dat de faptul că INCDTIM este membru activ și totodată deține președinția clusterului Transylvania Energy Cluster. Primii beneficiari ai rezultatelor cercetării obținute în Centrul de Cercetare și Tehnologii Avansate pentru Energii Alternative – CETATEA sunt membrii clusterului TREC. Ținta comună este rezolvarea problemelor societale prin adoptarea de soluții particulare în domeniul green energy adecvate zonei noastre, motiv pentru care în acest moment se derulează două mari proiecte finanțate din fonduri europene.




Obiectivul general al primului proiect este crearea unui laborator de cercetare-pilot „Cluster Inovativ pentru Tehnologii Avansate Pilot în Energii Alternative”, CITAT-E. Beneficiarii vor fi consumatorii de energie verde din parcul științific și tehnologic Cluj Innovation Park, iar rezultatele obținute vor fi folosite pentru a configura un comportament de consum specific zonei noastre. Cercetătorii din institut implicați în acest proiect vor monta recuperatoare de energie pentru testarea în timp real a eficienței energetice a panourilor fotovoltaice și a instalațiilor eoliene care vor funcționa pe arealul parcului.

Cel de-al doilea proiect este unul de anvergură, Horizon 2020, unde Municipiul Cluj-Napoca alături de membri ai administrației din Paris, Milano, Berlin, Amsterdam și Copenhaga caută soluții pentru a pune în aplicare planuri urbanistice eficiente. Viziunea proiectului REFLOW este de a dezvolta orașe circulare și regenerative prin relocalizarea producției și reconfigurarea fluxurilor de materiale la diferite niveluri. INCDTIM, în cadrul acestui proiect, va genera soluții noi de producere de energie verde în Municipiul Cluj-Napoca și va pune la dispoziția municipalității experiența și cunoștințele unor echipe de cercetători specializați în aceste domenii.

INCDTIM Cluj-Napoca este partener strategic și în alte două importante clustere clujene, AgroTransilvania și Mobilier Transilvan, datorită expertizei de cercetare pe care institutul o deține și o poate oferi în domeniile de activitate specifice acestor entități. Mai mult, sunt găzduite în cadrul INCDTIM două laboratoare aparținând celor doua clustere: Laboratorul pentru determinarea micotoxinelor şi alergenilor din alimente şi dezvoltarea de noi produse cu aditivi naturali (coloranţi şi consevanţi) și Laboratorul de acoperiri funcționale, care au fost dezvoltate în cadrul a două proiecte POC – Clustere de inovare. Astfel, se deschide perspectiva de extindere a activităților de cercetare desfășurate în cadrul institutului spre noi direcții de aplicații în siguranța alimentară, respectiv de autentificare și caracterizare a materialelor avansate cu aplicații în industria mobilei. Mediul de lucru stimulează comunicarea între cercetătorii noștri și firmele partenere în cadrul clusterului, iar infrastructura pusă la dispoziția agenților economici oferă posibilitatea testării tehnologiilor de vârf.

Implicarea în acțiuni colaborative de mare anvergură la nivel mondial
Acțiunile colaborative de mare anvergură sunt iniţiative CDI comune ale unui mare număr de organizații de cercetare din lumea întreagă, de obicei grupate în jurul unor facilități experimentale de o asemenea complexitate încât nu pot fi abordate la nivelul unei singure țări, oricât de avansată ar fi ea. De regulă ele desfășoară experimente în condiții extreme, cu scopul de a obține răspunsuri la întrebări fundamentale privind componentele de bază, originea și evoluția Universului. Exemple sunt Large Hadron Collider (LHC) de la CERN, Geneva, cel mai mare accelerator de particule din lume, în care se studiază comportamentul materiei la energii ultraînalte, sau Centrul de Cercetare de la Gran Sasso, cel mai mare laborator subteran din lume, dedicat studiului particulelor care interacționează extrem de slab cu materia, cum ar fi neutrinii sau, mai nou, particulele presupuse a fi asociate cu Materia Întunecată, așa numitele WIMPS – weakly interacting massive particles. INCDTIM este implicat prin echipe de experți în experimente de mare anvergură, desfășurate la amândouă dintre aceste două facilități experimentale.

ATLAS@LHC

INCDTIM este membru al colaborării internaţionale a experimentului ATLAS de la LHC, care cuprinde peste 5.000 de cercetători din 185 de institute și universități din 38 de ţări. Detectorul ATLAS este cel mai mare detector construit până acum pentru un accelerator de particule, lucru ce a permis descoperirea particulei căutate de peste 50 de ani de oamenii de ştiinţă: bosonul Higgs.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite