Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Transformarea digitală – o regândire a perspectivei Cum va evolua România?

23 Aprilie 2020




Până în prezent modul de evoluție al economiei României a preocupat mai mult sectorul privat decât autoritățile. În acest moment se conturează amenințător o criză economică, care va afecta și România, printre altele punând tensiune și pe sectorul digital. Specialiștii individuali și întreprinzătorii din România vor participa la Hackathon-ul din 24-26 aprilie 2020, o consultare între specialiști IT din numeroase țari europene invitați să propună soluții care să reducă efectul pandemiei. Cei care vor coagula propuneri se vor alătura inițiativelor UE în domeniu. Și la nivelul sistemului CDI din România s-au lansat competiții legate de actuala pandemie și prioritățile europene, competiții care mobilizează specialiștii din sectorul public, dar și firmele. Deși forțați la izolare, specialiștii colaborează și scriu propuneri de proiecte. Viața merge înainte!

Inițiativă strategică pentru competitivitatea României


Pe fondul acestei perioade zbuciumate reiterăm o propunere finalizată prin consultări după dezbaterea din 20 februarie a.c., o inițiativă strategică legată de corelarea eforturilor în educație-cercetare-inovare pe plan național centrate pe sistemele ciber-fizice (CPS). Propunerea ar urma să fie implementată pe termen mediu, în perioada 2021-2027, reprezentând o oportunitate pentru România.

Inițiativa este legată de corelarea unor eforturi în educație-cercetare-inovare, care să permită formarea de specialiști în domeniile care concură la realizarea CPS (unele noi, de extremă specializare), cercetarea multidisciplinară, activități de cercetare comune cu specialiști din alte domenii inginerești, activități de inovare în cooperare cu firmele.

Resursele umane sunt cheia. Este extrem de importantă formarea și exersarea specialiștilor români (la nivel de Master, Doctorat, programe care implică interacțiunea între mai multe școli doctorale, doctorat co-tutelă cu centre din străinătate). Am putea fi sincroni cu o dezvoltare europeană menită să prindă din urmă SUA! Transformarea digitală promisă de EU implică digitalizarea industriei, evident pe linia CPS. Parteneriatul public-privat ECSEL (program european) este un cadru valoros pe această linie. România are suficiente competențe și potențial de dezvoltare pentru a fi un partener important în consorții europene (după cum a dovedit-o deja în proiecte ECSEL JU). Iar pandemia prin care trecem acum nu a făcut decât să demonstreze importanța transformării digitale bazate pe sisteme ciber-fizice. O astfel de opțiune ar fi o șansă pentru viitor!



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite