Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Platforma online dezvoltată de INOE 2000 pentru valorizarea rezultatelor cercetării științifice asupra bunurilor culturale

25 Noiembrie 2020




Putem sintetiza toate aceste idei într-o listă de câteva obiective și cerințe de ordin tehnic pe care platforma dezvoltată trebuia să le respecte:
• accesul publicului larg la informații;
• informațiile sunt introduse de operatori înregistrați și autentificați;
• încărcarea în baza de date de informații și date științifice, de diferite formate, prin intermediul unor formulare ușor de utilizat (back-end);
• posibilitatea de referențiere la informații din resurse externe (video, 3D, documente, imagini);
• funcționalitate și vizibilitate corectă pe orice tip de dispozitiv (front-end);
• legătura cu alte baze de date și arhive online existente.

Accesul la platformă sau modalitatea de interacțiune cu aceasta a fost gândit pe roluri. Fiind gândită pentru acces public, sunt definite trei tipuri de utilizatori:
• Consumator: utilizator obișnuit, publicul larg, specialiști etc;
• Operator: operator care administrează (introduce, actualizează) date în platforma online;
• Administrator: oferă permisii operatorilor, operează modificări și mentenanță la nivel de baza de date si portal web.

Aceste roluri vor avea diferite atribuții și drepturi:




Tipurile de date și formatele de fișiere acceptate, cum am menționat, sunt fișiere care pot fi deschise cu programe generice:
• documente (scanări documente oficiale, rapoarte tehnice etc.): PDF, WORD, TXT
• imagini (fotografii, scheme, diagrame etc.): JPEG
• Arhive: ZIP, RAR, 7Z
• Linkuri către resurse externe: film, document, imagine, model 3D, baze de date.
O cerință importantă legată de tipurile de date a fost posibilitatea vizualizării direct în platformă a modelelor 3D, în mod interactiv. În figura alăturată se observă atât spațiul de afișare a modelului 3D, cât și documentul de însoțire, de tip raport tehnic, care conține para-datele acestui rezultat.



Dezvoltarea acestei platforme a ținut de câteva aspecte: proiectarea și dezvoltarea bazei de date care stochează toate aceste informații, dezvoltarea front-end și dezvoltarea back-end.
Sistemul de administrare al bazei de date ales este MySQL. Pentru că toate informațiile ce urmează a fi stocate țin exclusiv de item-urile înregistrate, tabelul central al bazei este cel care conține id-ul itemului (item_id) ca și cheie unică indexată, și date despre numele acestuia. Restul informațiilor sunt împărțite în tabele urmând modelul prezentat în Figura 3. Toate aceste tabele sunt relaționate cu tabelul central prin indexul item_id.
Luând în considerare volumul mare de informații ce urmează a fi administrat și dimensiunea tabelelor pentru fiecare atribut în parte, s-a decis partiționarea verticală a bazei de date pentru simplificarea și eficientizarea accesului la informații. Partiționarea verticală presupune împărțirea tabelelor cu un număr mare de coloane în tabele cu coloane mai puține. De obicei se partiționează coloanele cu informații accesate mai rar în tabele separate.
Un alt aspect important al acestei baze de date este faptul că limba de utilizare, atât a website-ului, cât și a informațiilor introduse, este limba română. Astfel, codificarea de caractere utilizată este una care permite folosirea diacriticelor în completarea câmpurilor.

Front-end-ul unei aplicații însumează toate elementele grafice și de interacțiune cu utilizatorul. O particularitate a dezvoltării acestei platforme este implementarea unui sistem dinamic de afișare a paginilor. În Figura 4 este reprezentată schema de acces a paginilor platformei. În cadrul acestor pagini fixe sunt încărcate dinamic segmentele care afișează informații, formulare de introducere/actualizare/ștergere de date. Cu alte cuvinte toate elemente grafice sunt încărcate static o singură dată, iar doar conținutul dinamic (de informații) este schimbat. Acest fapt permite modificări estetice și structurale rapide în cadrul acestor pagini. Un alt avantaj este viteza de încărcare și navigare prin site.
Interfața grafică este minimalistă pentru a concentra atenția utilizatorilor asupra informațiilor afișate. Acest tip de abordare estetic este tipic librăriilor și arhivelor digitale. Formularele de introducere a datelor sunt stilizate pentru o experiență plăcută și concepute pentru a fi învățate foarte ușor de către utilizatori chiar și fără experiență. Interfața de administrare permite adăugarea unui item nou sau actualizarea informațiilor pentru item-uri deja existente în baza de date. La crearea unui item nou se inițializează un formular în 7 pași pentru introducerea de date de identificare pentru noul item (echivalentul Fișei analitice de evidență). Câmpurile obligatorii sunt marcate diferit. Odată creat, itemul primește un cod de identificare unic în cadrul bazei de date, cod care apoi este utilizat ca index de referință pentru celelalte tabele relaționate. Din pagina de administrare a itemului se pot adăuga, actualiza sau șterge câmpuri și informații.



Back-end-ul unei aplicații web reprezintă tot sistemul de comunicare și administrare al server-ului și al bazei de date. Este reprezentat de interfața de control destinată operatorilor și administratorilor platformei. Accesul se face doar pe bază de autorizație și este limitat în funcție de rolul de utilizator primit. Interfața de comunicare cu baza de date este realizată în limbajul PHP7 și HTML cu elemente vizuale în CSS 3.0. PHP7 permite două tipuri de abordări ale programării în funcție de experiența și preferințele programatorilor: abordarea procedurală prin intermediul funcțiilor mysqli_ și abordarea orientată obiect cu ajutorul PDO (PHP data objects). În acest caz a fost abordată programarea orientată obiect. Ceea ce a însemnat o organizare mai eficientă a codului și structurarea funcțiilor și metodelor pe clase. În acest fel s-a redus considerabil cantitatea de cod.

Ca și mod de lucru uzual, un Operator completează o singură dată o cerere de înregistrare în platformă care este evaluată de o comisie internă și apoi acceptată sau respinsă (după caz) de către Administrator. Odată acceptat, Operatorul poate crea item-uri noi (elemente de patrimoniu) pe care le definește și caracterizează completând câmpuri de informații specifice, conform Fișei Universale descrisă mai sus. Datele introduse sunt răspunderea lui și a Instituției afiliate. Probleme drepturilor de autor sunt rezolvate înaintea introducerii în platformă (imagini foto, rezultate științifice, rapoarte tehnice etc.).



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite