Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Corvin Pughin, cofondator Maguay: „Dacă vrem să valorificăm oportunitățile din PNRR trebuie să începem la timp pregătirea proiectelor, să nu le lăsăm pe ultimul an al exercițiului”

21 Martie 2022






Rămâne oportunitatea modernizării aplicațiilor legacy.
Soluțiile adoptate pentru migrarea în cloud se vor îndrepta în mod evident către arhitecturile de micro-servicii – care pot fi făcute foarte ușor să fie interoperabile și dezvoltate – și către tehnologiile de containerizare. Vor exista însă și numeroase aplicații care nu vor putea fi modernizate astfel și atunci cel mai probabil se va opta pentru migrarea lor, așa cum sunt medii virtualizate și apoi ușor-ușor vor fi înlocuite. Și aceasta va fi o provocare, pentru că migrarea acestor sisteme legacy va fi o operațiune de o amploare foarte mare, fără precedent în România, și cu siguranță că va fi nevoie de toate competențele disponibile în piață.

Nu e importantă tehnologia, civaloarea serviciului
Revenind la PNRR, ADR a lansat recent în consultare publică proiectul Caietului de sarcini privind transformarea digitală a administraţiei publice din România. În documentul respectiv se abordează subiecte precum aplicații BI, AI sau Blockchain. Nu este puțin prea prea mult și prea dintr-o dată în domeniul administrației publice, în condițiile în care nivelul de utilizare al serviciilor existente este încă destul de scăzut?

Avem o pătură consistentă de specialiști IT care este împrietenită cu tehnologiile noi. Problema e că între această elită tehnologică și restul profesioniștilor din domeniul IT este o distanță destul de mare. Dar, până la urmă, pentru cetățean nu este atât de important ce tehnologie este în spatele serviciului pe care îl utilizează, atât timp cât acesta servește scopului pentru care a fost conceput. Nu contează dacă în background sunt folosite mecanisme de AI și algoritmi de Machine Learning sau dacă certificarea este făcută în Blockchain, important este ca procesul pe care aceste tehnologii îl deservesc și fluxul de lucru pe care îl realizează să fie eficiente, iar utilizarea serviciului să fie facilă, rapidă, transparentă și sigură. Ce mecanisme sunt folosite este treaba specialiștilor, care ar fi bine să fie mai mulți. Să sperăm că, în contextul în care proiectele vor fi din ce în ce mai multe în zonă publică, profesioniștii IT vor avea interes să se implice și aici. Pentru că, pe lângă componenta financiară, pentru orice profesionist contează și provocarea profesională, iar în România urmează proiecte publice care vor oferi astfel de oportunități.

Experiența spune că mai avem de așteptat
Având în vedere că în domeniul serviciilor administrației publice suntem încă în etapa consultărilor, când estimați că vom vedea primele proiecte demarate?

Speranța noastră este că vom avea primele rezultate concrete în a doua parte a anului, dar experiențele trecute nu ne garantează acest lucru. Dacă ne raportăm numai la ultimul exercițiu financiar de finanțare multianuală 2015-2021, cu proiecte cu implementare până în 2023, avem câteva inițiative importante anunțate și așteptate, dar care nu au mai apărut. De exemplu, în domeniul educației s-a discutat mult și a fost așteptat cu nerăbdare proiectul catalogului electronic, care nu a mai părut. De asemenea, s-a discutat foarte mult de proiectele din domeniul sănătății, unde toată lumea știe că este nevoie de o actualizare și modernizare a multora dintre sistemele IT existente la nivel național, pentru că în momentul de față Dosarul electronic al pacientului este mai degrabă un deziderat decât o certitudine. Și în acest caz, proiectele au fost anunțate, dar nu au mai apărut.

Sunt două domenii afectate critic de pandemie, în care punerea în aplicare a acestor proiecte ar fi fost benefică, dacă nu chiar salutară.
Într-adevăr, însă, din păcate, proiectele anunțate – unele au parcurs chiar și faza deconsultare publică – au fost întârziate într-atât de mult încât acum, când mai sunt mai puțin de 20 de luni până la finalul exercițiului financiar amintit, este puțin probabil să mai apară și să se mai poată implementa. Cred că eliminarea „pauzelor” în pregătirea şi implementarea proiectelor este principalul lucru care trebuie îmbunătățit dacă ne dorim să intrăm cu dreptul în „Deceniul digital“ și să valorificăm cât mai bine fondurile PNRR și din noul exercițiu multianual. Să nu așteptăm ultimii ani ca să implementăm, ci să plecăm în viteză încă din lună 1! Un alt aspect important, care pare însă să se îndrepte de la sine, e faptul că, în ultima perioadă, ADR a început să se poziționeze ca o entitate mai vocală și este foarte bine dacă, în sfârșit, va exista o singură voce care să dezvolte și să coordoneze strategia națională de digitalizare.

Șanse mai bune în mediul privat
Dacă în domeniul digitalizării serviciilor publice e posibil ca proiectele să întârzie săse materializeze, credeți că în zona IMM-urilor lucrurile vor sta mai bine?

Mediul privat este mult mai dinamic, iar interesul și aștepările beneficiarilor sunt mai mari. Sunt multe companii care și-au făcut deja planuri și credem că acest lucru crește șansele să vedem primele proiecte în a doua parte a anului. Estimăm că participarea va fi una foarte numeroasă, de aceea foarte important va fi ca selecția să fie făcută pe criterii clare și transparente, astfel încât companiile viabile economic și dinamice să aibă acces la finanțare. Oferta de soluții hardware și software dezvoltată de Maguay este concepută astfel încât să adreseze cât mai complet posibil cerințele companiilor și este completată cu servicii de consultanță, prin care putem ajuta viitorii beneficiari să aleagă soluții care corespund atât bugetului disponibil, cât și cerințelor și nevoilor reale de business pe care le au.


Ce inițiative pe zona de cercetare, dezvoltare și inovare are Maguay în următoarele 12 luni?

Produsul deja lansat CloudBox își păstrează caracterul inovator pentru piața locală și vom continua să investim în dezvoltarea lui. Nu este însă singură direcție de dezvoltare: avem în plan crearea și lansarea unei noi versiuni a platformei noastre de management distribuit al cazurilor, cu includerea de mecanisme de AI și Deep Learning, precum și Blockchain. Vom continua și dezvoltarea soluției proprii de optimizare rute și monitorizare GPS, prin integrarea de servicii de tip Azure B2C pentru autentificare și managementul identității, funcționând în arhitectură de cloud hibrid, cu servicii din cloud public și hostare în cloud privat.
Suntem pregătiți deci să exploatăm cât mai bine potențialul noilor tehnologii, precum și oportunitățile oferite de PNRR și cererea generată în piață de către potențialii beneficiari ai fondurilor pentru digitalizare.n



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite