Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Cercetare si Invatamant superior >> Stiri si Evenimente

80 de ani de la nașterea academicianului Dan Dascălu

06 Aprilie 2022



Principalele rezultate teoretice originale sunt sintetizate în monografia a cărei copertă apare în Foto 5, volum care a primit Premiul Traian Vuia al Academiei Române pentru anul 1974 sub titlul Dispozitive neconvenționale de microunde, deoarece lucrarea premiată mai cuprinde realizarea modelului experimental al diodei IMPATT (prima diodă generatoare de microunde realizată în țară).



În Foto 7 (mai sus) apare colectivul premiat, de la stânga la dreapta: Dr. ing. Nicolae Marin (cel care a implementat ulterior în fabricație dioda IMPATT, la IPRS-Băneasa), Dr. ing. I. Costea (IPB), Dan Dascălu, Gh. Brezeanu (menționat anterior), Dr. ing. Andrei Mihnea (ICCE).

O altă echipă de colaborare Politehnică – IPRS-Băneasa, de data aceasta pe linia contactului metal-semiconductor utilizat în industrie apare în Foto 8 (Piatra Mare, 1978). De la stânga la dreapta Dr. Ing. Petru Dan, Dan Dascălu, Gh. Brezeanu (menționat anterior), Viorel Banu. Și rezultatele acestei cercetări experimentale s-au valorificat printr-o monografie apărută în Editura Academiei (1984) a cărei copertă apare în Foto 9.

Foto 8


Foto 9

Între timp diodele IMPATT care intraseră în fabricație de serie la IPRS-Băneasa au fost folosite de un colectiv condus de Dan Dascălu pentru realizarea primelor radiorelee digitale de microunde concepute și realizate în țară, așa numitele sisteme Delta.

Foto 10


Foto 11

Un echipament de transmisie Delta, cu antena sa parabolică, apare în Foto 10, în timp ce Foto 11 reprezintă o imagine a laboratorului din Politehnică, care ilustrează cât de fericiți sunt Dan Dascălu (stânga) și colegii mai tineri din colectivul de dispozitive și echipamente de microunde, deoarece utilizează pentru prima oară aparatură electronică proprie (toate celelalte dotări erau împrumutate) – este vorba de aparate de uz general obținute ….. prin donație internațională după cutremurul din 1977. De altfel, aspectele anecdotice abundă în cercetarea desfășurată de acest colectiv. Dan Dascălu, care s-a orientat spre cercetarea industrială după ce nu a mai avut aprobare ca să părăsească țara, nu a aflat decât acum câțiva ani că diodele IMPATT erau destinate unor radiolocatoare care trebuiau să detecteze ….. pe cei care ar fi încercat să treacă ilegal frontiera. Până la urmă, aceste echipamente nu au mai ajuns în dotarea grănicerilor români, dar stațiile emisie-recepție ca cea din Foto 10, au jucat – involuntar – un rol în protecția regimului ceaușist. Într-adevăr, în noiembrie 1989, fasciculul de microunde a unei astfel de legături radio bruia recepția de pe satelit a unor posturilor TV străine care erau ascultate clandestin. Funcționarea echipamentelor Delta a trebuit oprită …. la cererea guvernului de atunci!



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite