Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Cercetare si Invatamant superior >> Stiri si Evenimente

80 de ani de la nașterea academicianului Dan Dascălu

06 Aprilie 2022




Peripețiile mai mult sau mai puțin științifice au continuat și după decembrie 1989. Foto 12 îl reprezintă pe Dan Dascălu (în centrul imaginii, în halat alb) în postura de director al noului înființat Institut de Microtehnologie (IMT), o organizație care nu avea nici un fel de patrimoniu, nici măcar un sediu propriu (1993). IMT dar trebuia sa valorifice potențialul uman și material al întreprinderii Microelectronica S.A. pe o nouă direcție de cercetare, cea de microsisteme electro-mecanice (Micro-Electro-Mechanical Systems, MEMS). În aceeași fotografie, în stânga vorbitorului apare Acad. Mihai Drăgănescu, Președintele Academiei Române (cel care a lansat ideea de a crea IMT), în timp ce în dreapta se găsește Dr. ing. Doru Dumitru Palade, Ministrul Cercetării Științifice.


Foto 12


Foto 13

Dl. Ministru (de aceasta dată în stânga imaginii) apare și în Foto 13, primind explicații de la Dan Dascălu (cu halat, în dreapta). Ministrul Palade este cel care a introdus tematica de microtehnologii în Planul național de cercetare, dar a sprijinit și transformarea IMT în institut național, prin fuziunea cu ICCE (Institutul de Cercetare pentru Componente Electronice), care a avut loc în noiembrie 1996. Astăzi, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare (IMT București) este supraviețuitorul platformei industriale Băneasa, unde era concentrată producția și cercetarea de dispozitive semiconductoare și circuite integrate din România, în ultimele decenii ale secolului trecut.

Foto 14


Foto 15

Odată cu fuziunea IMT-ICCE menționată mai sus, a fost preluată și Conferința Anuală de Semiconductori (CAS), inițiată de ICCE în 1978 și ajunsă în 2017 la a 40-a ediție (locul obișnuit de desfășurare a devenit Sinaia). Una din primele măsuri luate de Dan Dascălu ca Director general al institutului național și președinte al conferinței a fost intensificarea contactelor cu participanții la proiectele europene. Foto 14, reprezintă o astfel de întâlnire prilejuită de ediția CAS 1998. Foto 15 îl reprezintă pe Dan Dascălu (mijloc) discutând la CAS 1999 cu Dr. fiz. Al. Muller (dreapta), directorul proiectului european MEMSWAVE coordonat cu mare succes de către IMT și cu Dr. George Konstantinidis (Heraklion, Creta) – participant la acest proiect (dar și în multe alte colaborări europene ulterioare).

În aceeași perioadă, acad. Dan Dascălu a coordonat elaborarea unui plan pentru dezvoltarea în România a Societății Informaționale, parte a unei Strategii Naționale finalizate de Academia Română în timpului Guvernului Mugur Isărescu și a primit prin decret prezidențial Ordinul Serviciul Credincios în grad de Ofițer, a se vedea Foto 16.


Foto 16

Realizarea cea mai importantă a acad. Dan Dascălu este însă crearea și dezvoltarea IMT București. În momentul încetării mandatului de Director general (iunie 2011), IMT era cel mai performant institut național de cercetare-dezvoltare din România în programele europene (Raport Inovare, Comisia Europeana, 10 iunie 2011), finalizase cu succes studiul prospectiv privind nanotehnologiile în România (coordonator al proiectului NANOPROSPECT, v. www.imt.ro/NANOPROSPECT) și continua cu succes investițiile în infrastructura experimentală prin câștigarea proiectului CENASIC (v. cover story în Market Watch: http://www.marketwatch.ro/articol/7297/Nanomateriale_bazate_pe_carbon__noul_front_high-tech_pentru_IMT_Bucuresti/), într-o încercare de a completa prima facilitate de micro- și nanotehnologii din estul Europei deschisa diverșilor utilizatori (open facility), IMT-MINAFAB (inaugurată în 2009). Coperta raportului științific IMT pentru 2016 (Foto 17) arată imagini ale facilității CENASIC, în funcțiune de la sfârșitul anului 2015.


Foto 17



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite