Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Cercetare si Invatamant superior >> Stiri si Evenimente

80 de ani de la nașterea academicianului Dan Dascălu

06 Aprilie 2022




Acad. Dan Dascălu este președintele Comisiei de Știința și Tehnologia Microsistemelor (înființate în 1998) a Secției de Știința și Tehnologia Informației a Academiei Române (a se vedea www.link2nano.ro/acad/STMS). Această Comisie organizează Seminarul național de nanoștiință și nanoinginerie (în 2017 la a 6-a ediție), editează în Editura Academiei seria de volume în limba engleză Micro- and nanoengineering (accesibilă on-line la www.link2nano.ro/acad/mne, coperta vol. 25 apare în Foto 18), a elaborat și lansează la data de 12 septembrie 2018 volumul Școala românească de micro- și nanoelectronică (coperta apare în Foto 19), supliment al seriei Civilizația Românească, care apare în anul Centenarului în Editura Academiei. În fine, un grup de specialiști (din țară și din străinătate) ai acestei Comisii organizează Forumul Românii în micro- și nanoelectronică (Academia Română, 6 noiembrie 2018).


Foto 18


Foto 19

Acest ultim volum (accesibil într-o primă formă la adresa www.link2nano.ro/acad/SRMN) conține note biografice ale specialiștilor menționați în textul de mai sus, dar și prezentări ale evoluției principalelor organizații din domeniul industriei de semiconductori/micro – și nanoelectronicii. Capitolul 6 prezintă în detaliu evoluția IMT, inclusiv eforturile pentru dezvoltarea în țară a domeniului micro- și nanotehnologiilor.

***

Acad. Dan Dascalu a fost o mare personalitate, dedicat profesiei de dascăl și eminent cercetător. Cât de temeinică și de durabilă a fost activitatea Acad. Dan Dascălu se vede și în prezent, când IMT-ul este recunoscut drept unul din cele mai competitive institute naționale de cercetare, cu renume european. A cultivat dorința cercetătorilor de a câștiga proiecte cu participare internațională, în cadrul Programelor Cadru ale Comisiei Europene. Entuziasmul, pasiunea și rigoarea științifică în tot ce a întreprins a reprezentat un model pentru colegi, colaboratori și pentru toți cei care au avut șansa de a-l cunoaște.

Editorialul special dedicat de revista Market Watch academicianului Dan Dascălu, la scurt timp după dureroasa sa dispariție, poate fi recitit aici:
http://www.marketwatch.ro/articol/17228/La_despartirea_de_un_mentor_si_prieten_drag/





Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite