Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Cine vrea integrare sa ofere calitate!

23 Octombrie 2006




Circulatia fortei de munca a fost lasata libera, la inceput doar de Marea Briatanie, Suedia si Irlanda. Restrictiile pot fi mentinute maxim sapte ani dar, in realitate, dupa incheierea primilor 2 ani de interdictie si-au deschis complet piata muncii inca 5 state: Finlanda, Grecia, Italia, Portugalia si Spania.


In 11 ani - retele de apa peste tot


Exista si o directiva in ce priveste asigurarea apei potabile. Aici Romania a cerut la negocieri o tranzitie de 15 ani pentru instalarea retelelor de apa curenta pe intreg teritoriul tarii. Este vorba de statiile de epurare, dar si de conductele de plumb, prin care trece apa in anumite locuinte, care vor trebui schimbate inturcat depreciaza apa potabila. Tranzitia pentru asigurarea apei potabile pe intreg teritoriul tarii se va incheia la 31 decembrie 2015 iar cea pentru epurarea apei reziduale la 31 decembrie 2018, ne arata Leonard Orban.


Va fi bine pana la urma?


Pentru a sti ce se va intampla dupa aderare, trebuie sa privim mai intai exemplele date de ultimile 10 state intrate. Autoritatile europene au prezentat un studiu referitor la consecintele aderarii acestor state, atat asupra lor cat si asupra vechilor membre UE. Rezultatele studiului au fost pozitive, noile tari integrate inregistrand in medie o crestere macroeconomica de aproape 5%. Efecte benefice s-au inregistrat si asupra PIB-ului Uniunii Europene, intrucat o parte a acestuia se datoreaza intrarii acestor 10 state. Si toate astea in ciuda previziunilor negative.


Avem si cu ce ne lauda


In Romania avem deja si domenii model chiar pe plan mondial. Putem aminti aici despre Dacia Logan care a fost un succes la nivel global. Castigurile aduse de Logan au contribuit chiar la cresterea financiara a Renault. Un alt succes este cel al Mittal Steel, care a inclus combinatul de la Galati in cel mai important grup mondial din domeniu.


Pe viitor, sectoarele industriale de succes vor fi cele care inglobeaza cat mai multa valoare adaugata in produsele lor.


Tehnologia informatiei si comunicatiile sunt prezente in toate domeniile enumerate, pentru ca acum o afacere de succes nu mai poate exista fara site pe internet sau fara o solutie performanta de comunicatii interne si externe. Daca acum solutii performante IT&C asigura activitatea celor “ca si integrati”, asemenea solutii vor trebui abordate si de firmele care vor sa aiba pe viitor ceva de spus pe plan european.


Text & foto de Eduard Paraschiva



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite
ioana
Buna, as vrea sa stiu in ce masura standardele iso din familia 9000 sunt obligatorii si la ce ramuri industriale se aplica. Care sunt normele UE pentru diverse activitati si servicii (cabinete medicale, saloane cosmetica si coafura, ateliere de tamplarie, confectii, mecanice, sercice-auto etc.) Multumesc!
25 Noiembrie 2006, 12:35:57