Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Īncurcate sunt căile adevărului

25 Iulie 2022




Ce se întâmplă cu un bun activist, promotor al unei cauze: este absolut necesar ca o convingere să fie complet asimilată identității sau poate fi susținută și sub rezerva contextului? Galef este de părere că o mentalitate de cercetaș va aduce un plus de eficiență, având o mai bună capacitate de adaptare a metodelor la context, datorită clarității, autoanalizei sincere și criticii constructive. Pentru a îndeplini cu succes o misiune, capacitatea de a te ajusta și de a accepta schimbarea, preocupându-ne mai mult de consecințele pe termen lung, decât de cele pe termen scurt, este în final, cel puțin de importantă ca și credința în sine.

Cele mai puternice convingeri tind să se suprapună peste propria identitate, dar melanjul dintre cele două este un rezultat indezirabil în opinia autoarei pentru că, odată ajuns în acel punct, individul nu va mai putea face actualizări și implicit riscul, pe termen mediu și lung, al picajului în eroare crește. Pentru a evita suprapunerea dintre convingere și identitate, Galef propune o serie de noi exerciții, printre care capacitatea de a identifica acele critici rezonabile și disponibilitatea de a recunoaște propria eroare. Le numim exerciții pentru că acest tip de atitudine presupune un efort, nefiind înscrisă în predispozițiile noastre naturale.

Aversiunea față de pierderi () ne face refractari la modificarea situației, deoarece, chiar și în cazul în care schimbarea ne îmbunătățește situația la modul general, rămânem totuși fixați pe ce pierdem, mai mult decât pe ce câștigăm.”
Exercițiul este cu atât mai complicat, cu cât convingerile sunt mai complexe. Modificarea unei convingeri asociate unei identități presupune o analiză a întregului ecosistem care a generat-o, iar de cele mai multe ori, adoptarea unei modificări de opinie va implica schimbarea unui set de idei, valori sau principii. Pentru a ușura acest proces complex și greoi, soluția ar fi să dezvoltăm o identitate discretă, condiționată de diverși factori sau context. Doar astfel putem limita situațiile în care convingerile se aglutinează cu identitățile noastre, ceea ce ar putea duce la o adevărată colonizare a valorilor.
„Adoptarea unei identități discrete esteceea ce îți permite să iei decizii raționale, cât de bine posibil, esteofavoarepe care ți-o faci ție.”



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite