Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Technology >> Diverse >> Stiri si comunicate

Gartner identifică principalele 10 tendințe tehnologice strategice pentru 2023

07 Noiembrie 2022




Observabilitate aplicată
Datele observabile reflectă artefactele digitizate, cum ar fi jurnalele, urmele, apelurile API, timpii de așteptare, descărcările și transferurile de fișiere, care apar atunci când orice parte interesată efectuează orice fel de acțiune.
Observabilitatea aplicată alimentează aceste artefacte observabile într-o abordare extrem de orchestrată și integrată pentru a accelera procesele decizionale de la nivelul organizațiilor.

„Observabilitatea aplicată permite organizațiilor să își exploateze artefactele de date pentru a obține un avantaj competitiv,” a spus Karamouzis. „Este un proces puternic deoarece crește importanța strategică a datelor potrivite la momentul potrivit pentru declanșarea de acțiuni rapide bazate pe acțiuni confirmate ale părților interesate, mai degrabă decât pentru a susține intenții. Atunci când este planificată strategic și executată cu succes, observabilitatea aplicată este cea mai puternică sursă de luare a deciziilor bazate pe date,” a subliat Karamouzis.

Managementul încrederii, riscurilor și securității în inteligența artificială

Multe organizații nu sunt bine pregătite pentru a gestiona riscurile induse de inteligența artificială. Un sondaj efectuat de Gartner în S.U.A., Marea Britanie și Germania a constatat că 41% dintre organizații s-au confruntat cu o breșă de confidențialitate sau cu un incident de securitate legat de inteligența artificială. Cu toate acestea, același sondaj a constatat că organizațiile care au gestionat în mod activ riscurile, confidențialitatea și securitatea inteligenței artificiale au obținut rezultate îmbunătățite ale proiectelor de AI. Mai multe dintre proiectele lor de AI au trecut în producție de la statutul de proiect pilot și au obținut mai multă valoare de afaceri decât proiectele AI din organizații care nu gestionau în mod activ aceste funcții.

Organizațiile trebuie să implementeze noi capabilități pentru a asigura fiabilitatea modelului, încrederea, securitatea și protecția datelor. Managementul încrederii, riscurilor și securității AI (Trust, Risk and Security Management - TRiSM) solicită participanților din diferite departamente ale companiei să lucreze împreună pentru a implementa noi măsuri.

Scalabilitate

Platforme cloud specifice industriilor

Platformele cloud specifice industriilor oferă o combinație de SaaS, platformă ca serviciu (PaaS) și infrastructură ca serviciu (IaaS), oferind seturi de capabilități modulare specifice unei industrii pentru a sprijini cazuri specifice de utilizare din respectiva industrie. Companiile pot folosi capabilitățile preconfigurate ale platformelor cloud specifice industriilor ca elemente de bază pentru a compune inițiative digitale pentru afaceri unice și diferențiate, oferind agilitate, inovație și timp redus de lansare pe piață, evitând în același timp blocarea.

Până în 2027, Gartner estimează că peste 50% dintre companii vor folosi platformele cloud specifice industriilor pentru a-și accelera inițiativele de afaceri.

Ingineria platformei

Ingineria platformei este disciplina de construire și operare a platformelor de dezvoltare interne de tip self-service pentru livrarea și managementul ciclului de viață al aplicațiilor software. Scopul ingineriei platformei este de a optimiza experiența dezvoltatorului și de a accelera livrarea valorii pentru clienți de către echipele de produs.

Gartner estimează că 80% dintre organizațiile de inginerie software vor înființa echipe de platformă până în 2026 și că 75% dintre acestea vor include portaluri de tip self-service pentru dezvoltatori.

Punerea în valoare a tehnologiilor wireless

Deși nicio tehnologie nu va fi dominantă, companiile vor folosi un spectru de soluții wireless pentru a satisface necesitățile tuturor mediilor, de la Wi-Fi la birou, prin intermediul serviciilor pentru dispozitive mobile, până la servicii de consum redus și chiar conectivitate radio. Gartner preconizează că până în 2025, 60% dintre companii vor folosi simultan cinci sau mai multe tehnologii wireless.

Pe măsură ce rețelele trec dincolo de conectivitatea pură, ele vor oferi informații folosind analize încorporate, iar sistemele cu consum redus de energie vor extrage energie direct din rețea. Aceasta înseamnă că rețeaua va deveni o sursă directă de valoare comercială.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite