Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

COMOTI suflă eficient în pânzele energiei regenerabile

15 Martie 2023




Testimoniale beneficiari

„Parteneriatul cu INCDT COMOTI pe Programul Operaţional Competitivitate a dus la dezvoltarea unei turbine eoliene cu ax vertical de 5 kW până la nivelul 7 de maturitate tehnologică. Activităţile de cercetare industrială şi dezvoltare experimentală, efectuate în colaborare efectivă, a făcut posibilă dezvoltarea unui prototip de turbină eoliană ce poate fi integrat cu uşurinţă în arhitectura urbană, având numeroase avantaje. Dintre cele mai importante pot fi menţionate viteza mică de pornire şi zgomotul redus pe care îl are acest tip de turbină. Parteneriatul, realizat în urma implementării proiectului pe POC, dezvoltă în continuare idei inovative ce pot fi implementate cu ajutorul programelor de finanţare a cercetării, dezvoltării şi inovării, conducând la produse competitive pentru piaţa de energie regenerabilă.”
Ing. Dragoș Preda, administrator SC ROLIX Impex Series SRL

„Cooperarea dintre Topintechnology Consult SRL și I.N.C.D. Turbomotoare – COMOTI în cadrul proiectului: „Cercetarea şi dezvoltarea unei instalaţii mobile de obţinere a energiei regenerabile eoliene”, finanțat prin Programul Operațional Competitivitate, a permis realizarea unui concept inovativ de turbină eoliană cu ax vertical. Astfel, prin colaborare efectivă, echipele de implementare ale celor două organizații au realizat și depus cererea de brevet de invenție pentru conceptul inovativ denumit „TURBINĂ EOLIANĂ CU AX VERTICAL MULTIROTOR FĂRĂ SARCINI ASIMETRICE”, precum și proiectarea, fabricarea, asamblarea, amplasarea și testarea, în baza experimentală Sfântu Gheorghe din județul Tulcea a unui prototip de turbină eoliană din gama mai sus menționată, cu o putere nominală de 2kW. Rezultatele testării în configurații multiple vor putea contribui la dezvoltarea colaborării dintre cei doi parteneri în vederea implementării pe scară mai largă a conceptului de turbină eoliană cu ax vertical multirotor fără sarcini asimetrice, ce a facut obiectul activităților de cercetare industrială și dezvoltare experimentală desfășurate prin colaborare efectivă în acest proiect POC.”
Ing. Mihai Pușcaș, administrator SC Topintehnology Consult SRL

„Colaborarea cu INCDT COMOTI pe Programul Operational Competitivitate a permis dezvoltarea unor micro-turbine eoliene cu ax orizontal în gama de puteri 2.5 kW - 5 kW, în variante cu 3 pale și cu 24 pale. Variantele de turbine cu 3 pale se pretează în zone cu densități urbane reduse, iar cele cu 24 pale pot fi cu ușurință integrate în zonele urbane datorită vitezei mici de funcționare care permite operarea lor cu zgomot redus. În plus, turbinele cu multe pale, acoperind suprafața baleiată într-un procent foarte mare, sunt vizibile atât de cătrepăsări, cât și de lilieci, și astfel probabilitatea de afectare a faunei este redusă. În viitor, activitatea de cercetare-dezvoltare va continua în vederea reducerii costurilor de fabricație a turbinelor eoliene dezvoltate, ținând cont de concurența cu sistemele fotovoltaice d.p.d.v. a timpului de recuperare a investiției. Cunoscând faptul că micro-turbinele eoliene sunt complementare cu sistemele fotovoltaice, se are de asemenea în vedere facilitarea integrării soluțiilor hibride de producere a energiei folosind invertoare solare pentru ambele surse de energie regenerabilă.”
Dr. ing. Ștefan Breban, administrator SC BMEnergy SRL



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite