Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Rectorul UVT, Marilen Gabriel Pirtea: „Nobel la UVT - Cinci laureați ai faimosului premiu, oaspeții noștri în anul în care Timișoara e Capitala Europeană a Culturii”

19 Octombrie 2023






În plus, știu că ați avut și alți invitați la UVT, mentori excepționali, cu care în general avem ocazia de a ne întâlni cel mult o singură dată în viață…

UVT a onorat Capitala Europeană a Culturii 2023 și prin alți invitați de marcă la nivel internațional, precum filosoful Peter Sloterdijk, scriitorul Mircea Cărtărescu sau filosoful și exegetul Pascal Bruckner. Aceste personalități sunt primite cu ovații în toate marile universități ale lumii, pentru că sunt modele vii ale vieții intelectuale împlinite și exemple extraordinare de conșțiință morală. Acești mentori vin la Timișoara, în 2023, prin inițiativa și programele realizate de UVT, pentru că noi înțelegem valoarea mentoratului în formarea și împlinirea profesională.
Valoarea formativă adusă de aceste personalități internaționale invitate la UVT, pentru toți studenții, indiferent de facultatea sau programul de studii la care se află, este uriașă. Un filosof precum Pascal Bruckner se adresează direct publicului în fața căruia își susține prelegerea, studenților UVT și timișorenilor interesați, și își expune cele mai puternice convingeri și repere valorice. Să nu uităm, Pascal Bruckner este între primii care au avut curajul că compare totalitarismul de stânga cu cel de dreapta, într-o vreme când o asemenea abordare era de natură să stigmatizeze și să izoleze, cu efecte administrative ce s-au putut vedea în cariera profesională a celor puțini ce au denunțat ravagiile comunismului. Importanța publică a conferinței susținute la UVT de către Pascal Bruckner va rămâne în memoria studenților UVT ca un moment aparte și ca un reper unic din viața lor intelectuală.



Laureata premiului Nobel pentru Pace în 2018, Nadia Murad, activistă pentru drepturile omului, este a cincea personalitate premiată cu Nobel care va vizita Timișoara, la invitația UVT.

Anul 2023 continuă cu multe surprize de mare calibru la UVT, pe lângă evenimentele și conferințele de ținută internațională pe care le-am organizat în prima parte a acestui an al Capitalei Europene a Culturii. Suntem aproape de a obține confirmarea venirii la UVT, în ultima parte a lunii noiembrie, a încă unui laureat Nobel, încă un mentor al cărui exemplu de viață și de împlinire profesională va rămâne în amprenta emoțională a studenților UVT pentru toată viața, suntem pe deplin siguri.
Este vorba despre Nadia Murad, laureata premiului Nobel pentru Pace în 2018, activistă pentru drepturile omului, cea care, în septembrie 2016, a fost numită primul Ambasador ONU al Bunăvoinței pentru Demnitatea Supraviețuitorilor Traficului de Ființe Umane.
Vă așteptăm la UVT, unde viitorul se creează prin intuiția și imaginația noastră, a tuturor celor din comunitatea academică și studențească, pentru a avea întâlniri memorabile cu cele mai strălucite minți ale lumii.

Cum ați interpreta contribuția universității la punerea în valoare a Timișoarei în calitatea sa de Capitală Europeană a Culturii în 2023?
Am luat în calcul și ne-am pregătit pentru o contribuție semnificativă a Universității de Vest din Timișoara la arhitectura programului TM2023, încă dinainte de 2021, anul când ar fi trebuit ca Timișoara să deruleze acest program, conform desemnării acordate înainte de pandemie.
Suntem prezenți nu doar în mijlocul comunității, așa cum am făcut de la începutul acestui an, prin evenimentele unice în care sunt invitați laureați ai premiilor Nobel sau autori traduși în zeci de limbi, în toată lumea, ci am ajuns și peste hotare, în mai multe țări, cu producțiile noastre artistice, arătând românilor de pretutindeni și publicului din acele țări opere contemporane ale Timișoarei, în anul Capitalei Europene a Culturii de aici. Aș vrea să evoc aici evenimentul în care violonistul român Alexandru Tomescu, profesor la Facultatea de Muzică și Teatru din cadrul Universității de Vest din Timișoara, a susținut la Bruxelles, în luna iunie, un concert sub genericul „Sărbătoarea viorii/ Fête du violon”, oferind publicului bogăția sonoră a celebrei viori Stradivarius Elder-Voicu. Evenimentul a fost găzduit în Sala de concerte a Bibliotecii Regale a Belgiei (KBR) – o instituție prestigioasă, a cărei clădire domină spațiul Mont des Arts din inima orașului Bruxelles. Proiectul cultural a fost dedicat, în egală măsură, Zilei Mondiale a Muzicii (21 iunie), având în agendă și o expoziție unică, intitulată „À la redécouverte d’une amitié: George Enescu – Eugène Ysaÿe”. În cadrul expoziției, în spațiile Bibliotecii Regale a Belgiei au fost aduse, cu această ocazie, partituri originale semnate de compozitori europeni emblematici, fotografii și cărți din arhivele regale, selectate în strânsă legătură cu programul muzical al concertului. Obiectele deosebit de valoroase, expuse acum în premieră, pun în valoare relația specială dintre marele compozitor român George Enescu și compozitorul belgian Eugène Ysaÿe.
UVT, prin Facultatea de Muzică și Teatru, a desfășurat încă de anul trecut un turneu în mai multe orașe europene, cu mai multe evenimente în care maestrul Alexandru Tomescu este prim-solist. Seria a debutat printr-un concert aparte al Orchestrei Facultăţii de Muzică şi Teatru a Universităţii de Vest Timişoara, susţinut alături de violonistul Alexandru Tomescu, la Filarmonica Banatul din Timișoara, un concert extraordinar de muzică simfonică românească dedicat Zilei Culturii Naţionale. Acest concert a avut loc pentru prima dată într-o zi cu încărcătură simbolică, de Ziua Națională a României, în capitala Italiei, țara în care se află una dintre cele mai mari comunități românești din diaspora, în prestigioasa sală „Petrassi” din „Auditorium Parco della Musica” de la Roma.



Concertele marca Alexandru Tomescu au suscitat un interes special la Bruxelles, la Madrid, la Roma sau Milano. Practic, am extins practic programul TM 2023 de la Timișoara către orașe și țări cu comunități românești semnificative, pentru a duce mai departe simbolul Timișoarei culturale. Contribuția Universității de Vest din Timișoara la evenimentele speciale dedicate anului cultural european 2023, desfășurate la nivel local, în Timișoara, dar și la nivel european, confirmă rolul comunității academice în susținerea și promovarea valorilor și culturii.
Nu doar muzica a fost ambasadorul UVT și al Timișoarei în Europa și în lume, în 2023, ci și artele vizuale care, prin operele maeștrilor și studenților din cadrul Facultății de Arte și Design, au ajuns pe simezele din mai multe țări europene și chiar în zona nord-americană. Facultatea de Arte și Design din cadrul Universității de Vest din Timișoara, în parteneriat cu ICR New York și School of Visual Arts – Computer Arts Department din New York, au prezentat în septembrie 2023 publicului new-yorkez expoziția internațională de grup „Layers of Reality”, un dialog artistic transatlantic între școala de arte vizuale de la UVT și școala de arte vizuale din New York. Proiectul „Layers of Reality” este de nivel internațional, realizat sub marca „Timișoara 2023 – Capitală Culturală Europeană a Culturii”, producând o premieră pe scena artistică din New York, cu scopul de a prezenta contribuțiile timișorene la cultura vizuală românească și de a întări legăturile academice dintre România și SUA. Expoziția a fost vernisată la ICR New York, cu prezență în Galeria „Brâncuși” şi în Sala „Norman Manea” a Institutului, cu reverberații foarte bune în rândul comunității românești din SUA și a iubitorilor de artă americani.
Finalul anului 2023 va mai aduce câteva evenimente deosebite, dedicate culturii care ne unește, într-o Europă care s-a dezvoltat și își regăsește permanent orizontul de speranță pentru viitor tot sub semnul culturii. Vă așteptăm la Timișoara, la UVT!



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite