Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Joaca „de-a reglementarea“

20 Noiembrie 2006




Deoarece


* cheltuielile (capex si opex) operatorilor GSM900 sunt mai mici decat cheltuielile operatorului RomTelecom


* ANRC a calculat si legiferat tarife de interconectare pentru RomTelecom bazate pe datele de intrare ale acestuia;


ANRC ar trebui sa legifereze tarifele de interconectare cu reteaua RomTelecom si pentru operatorii de telefonie mobila, pana cand va fi capabil sa colecteze si sa foloseasca datele de intrare de la operatorii GSM900 pentru a calcula, bazat pe modelul LRIC, tarifele de interconectare reale cu operatorii de telefonei mobila


ANRC ar avea, astfel, timp si ocazia sa arate ca este autoritate … autoritara.


Iar daca ANRC nu vrea sa foloseasca tarifele calculate pentru RomTelecom ar putea sa calculeze tarifele de interconectare cu operatorii GSM900 folosind modelul LRIC si date de intrare furnizare de acestia, punand astfel capat crizei prin care trece. Ar fi o dovada de tratament egal pentru toti competitorii.


Dr_Ing_Nicolae_OacaTarifele de interconectare cu operatorii GSM900 nu sunt singura problema a reglementarii: intarzierea in rebalansarea tarifelor RomTelecom, reducerea tarifelor de interconectare cu reteaua RomTelecom intrun moment nepotrivit, suprareglementarea telefoniei fixe, etc. care toate duc la scaderea valorii de piata a operatorului etc. Joaca „de-a reglementarea“, inceputa 1990 si care continua si astazi, a dus Romania, treptat, pe ultimul loc in Europa (UE27) din punctul de vedere al dezvoltarii infrastructurilor de telecomunicatii fixe sau mobile.


Este timpul sa lasam joaca (de-a reglementarea, de-a reforma) la o parte si sa ne apucam de treaba. Prea am ramas in urma tuturor. In telecomunicatii!


Dr. Ing. Nicolae Oaca



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite