Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

ICPE-CA și Oracle colaborează pentru a accelera digitalizarea în cercetarea din România

18 Decembrie 2023




Oracle APEX este platforma de aplicații low-code pentru companii, care permite organizațiilor să creeze aplicații web și mobile scalabile și sigure, cu caracteristici de clasă mondială, care pot fi implementate în cloud sau on-premises. Aplicaţia 2AIR pentru utilizatorul final a fost creată cu APEX.

Oracle Autonomous Database
este prima și singura bază de date autonomă din domeniu. Oracle Autonomous Database rulează nativ pe OCI și poate securiza automat baze de date cu disponibilitate ridicată, se poate auto-configura și optimiza pentru anumite fluxuri de lucru și poate scala resursele atunci când este necesar. Creată pe baza motorului specific Oracle de bază de date convergentă, Oracle Autonomous Database oferă un set complet de capacități pentru a susține toate tipurile de date, fluxurile de lucru și stilurile de dezvoltare moderne, simplificând complet dezvoltarea și operarea tuturor aplicațiilor. În plus față de OCI, Oracle Autonomous Database este disponibilă în centrele de date ale clienților, prin intermediul Oracle Exadata Cloud@Customer și OCI Dedicated Region, permițându-le clienților să-și modernizeze infrastructura de baze de date on-premises pentru a răspunde cerințelor privind rezidența datelor, suveranitatea datelor și latența.

În contextul prototipului, Oracle Autonomous Database a fost utilizată pentru stocarea datelor extrase din documentele furnizate de ICPE.

OCI Document Understanding a fost utilizat pentru a instrui un model personalizat de machine learning utilizând un subset de rezumate de cercetare în format PDF, în scopul de a extrage informațiile din documente. Instrumentul a reușit să extragă informații precum: Temă, Autori, Rezumat, Afiliere, Referințe.



Aplicația creată cu Oracle APEX orchestrează și integrează toate celelalte servicii OCI împreună. În cadrul aplicaţiei, utilizatorul poate încărca fişiere în Object Storage şi poate invoca analiza OCI Document Understanding prin intermediul API-urilor REST, înainte de a pregăti şi stoca rezultatele în baza de date Autonomous Database.

Aplicația oferă utilizatorului un raport de ieșire care poate fi descărcat în diferite formate (PDF, Excel etc.). Raportul poate servi drept bază fundamentată pentru răspunsurile la cerințele și solicitările adresate ICPE-CA de către autoritățile și instituțiile publice din domeniul de competență sau de către alte entități cu care cooperează.

Raportul include rezultatele căutării de cuvinte cheie în diferitele categorii de documente:
Informații rezumate de cercetare;
Legislația națională a României:
- Date specifice PNCDI IV;
- Date specifice SNCISI;

Legislația UE:
- Date specifice din Regulamentul 2021/695 - Orizont Europa.

Acest prototip este un prim pas spre explorarea beneficiilor pe care tehnologia cloud și IA le poate aduce în optimizarea activității de cercetare și îmbunătățirea colaborării dintre institutele de cercetare, universități și sectorul privat.

Potențiale îmbunătățiri viitoare ale prototipului actual includ capacități de căutare semantică în plus față de căutarea cuvintelor cheie, rezumarea documentelor și generarea augmentată de preluare (“retrieval augmented generation” sau RAG), toate bazate pe capacitățile inteligenței artificiale generative, pentru ca utilizatorul final să comunice mai natural cu sistemul. O interfață conversațională va facilita, de asemenea, accesul la date și adnotările pe diverse canale (web, aplicații de mesagerie)



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite
Cornel Florea
Foarte interesant, edificator si relevant in acelasi timp, pentru digitalizarea domeniul cercetarii din Romania. Felicitari!
16 Ianuarie 2024, 09:05:22