Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

ICMET Craiova, 50 de ani de cercetare, dezvoltare și inovare în slujba electrotehnicii

14 Februarie 2024




În ce măsură potenţialul ştiinţific al institutului este exploatat eficient în istoria sa recentă? Ce rol joacă în prezent ICMET Craiova? În ce constă unicitatea şi rolul său strategic, caracterul său indespensabil?
Actualmente avem preocupări şi cercetări în beneficiul diverşilor parteneri publici şi privaţi pentru dezvoltarea de produse competitive cu caracteristici îmbunătăţite, consumuri reduse şi cu un impact cât mai scăzut asupra mediului (transformatoare cu pierderi mici, sisteme de comutaţie de înaltă tensiune fără gaze poluante, uleiuri electroizolante prietenoase cu mediul, sisteme de producere şi acumulare a energiei folosind metode fără emisii de carbon, etc.).
Dar mai este un element, neglijat, din păcate, de decidenţii vremurilor noastre. Noi, ICMET Craiova, suntem un element integrant şi important în monitorizarea şi mentenanța corectivă, preventivă şi predictivă a infrastucturilor critice din sistemul electro-energetic naţional. Neglijarea acestui aspect este, mai ales în contextul în care avem un război la graniţă, un atentat la funcţionarea sănătoasă a acestui sistem.

Care sunt zonele relevante din Strategia Națională de Cercetare Inovare și Specializare Inteligentă 2022-2027 în care ICMET Craiova îşi găseşte utilitatea şi poate aduce valoare adăugată?

Obiectivele de dezvoltare ale INCD ICMET Craiova derivate din obiectivele SNCISI se pot transpune destul de simplu, ca să fie pe înţelesul tuturor: atragerea de cât mai mulţi cercetători bine pregătiţi, fie că sunt angajaţi, fie că sunt colaboratori; utilizarea cât mai eficientă a infrastructurii, atât prin participarea în cât mai multe competiţii de proiecte, cât şi prin crearea de cât mai multe cooperări bilaterale/multilaterale; atragerea de fonduri cât mai multe şi cât mai diverse; dezvoltarea de noi direcţii de cercetare-dezvoltare-inovare prin abordarea nevoilor reale din industria şi economia electrotehnică de profil. Evident că acest ultim aspect trebuie să ţină cont atât de contextul naţional, dar mai ales de cel european şi internaţional, lucru care nu era neglijat de ICMET Craiova nici în cazul economiei de tip centralizat. Electroputere Craiova era totuşi şi un mare exportator, iar calitatea produselor lor se certifica în laboratoarele noastre.

Vă aflaţi la conducerea ICMET Craiova de aproape doi ani. Ce suflu nou aţi adus, în ce direcţii putem consemna plusuri, salturi calitative? În contextul reformei cercetării româneşti şi apariției legii privind integrarea voluntară a organizațiilor de cercetare şi evaluarea acestora, cum aţi gândit repoziționarea institutului pe harta CDI din România şi creşterea atractivităţii sale?
Lucrurile sunt într-o dinamică continuă de când am venit în institut! Cert este că am reuşit să îi obosesc pe toţi: salariaţi, conducere, colaboratori, etc. Lucru care este bine înţeles de o parte din ei - mă refer la cei care ştiu şi înţeleg spiritul acestei legi, de care vorbeaţi, dar şi a contextului în care ne aflăm -, au în mintea lor vii transformările din ultimul timp ale sistemului naţional al cercetării-dezvoltarii, înţeleg nevoile binevenite ale unor reforme, văd, în înţelepciunea lor, actorii de pe podiumul academic românesc de care este bine să ne apropiem şi cu care să colaborăm. Dar sigur, la fel de bine, mi-am deranjat unii subordonaţi şi colaboratori care, din păcate, cred că putem să continuăm şi aşa, evitând nevoile reale de reformă şi apropierea de parteneri viguroşi din punct de vedere ştiinţific şi mult mai bine integraţi în comunitatea europeană a cercetării-dezvoltării. Din păcate, sunt şi unii care cred că insularizarea institutului şi menţinerea unui satus quo dus până la idolatrizare, dar apus de mult, sunt soluţia.
Acum, vorbind de evaluări, în comparaţie cu penultima evaluare de acum patru ani, am progresat de la 87 la 93 de puncte. Mai este însă cale lungă până la un rezultat care să ne facă să stăm liniştiţi. În această perioadă am arătat că se poate, că prin multă ambiţie, voinţă şi determinare putem evolua. Le mulţumesc pe această cale tuturor colegilor de la ICMET Craiova pentru efortul depus şi pentru încrederea acordată!
Repoziționarea depinde de mulţi factori, este nevoie atât de o promovare a institutului în cadrul comunităţii ştiinţifice, dar şi de o cooperare sinceră între conducere şi angajaţi, pe principiul că primul şi cel mai preţios ajutor ni-l dăm noi, în calitate de angajaţi şi colegi ai ICMET. Nimeni nu ne poate ajuta mai mult decât o putem face noi, prin forțe proprii. Pe parcursul acestei reforme îndemn la cumpătare, răbdare şi încredere!

În calitate de director al ICMET Craiova caresunt mesajele pe care doriţi să le transmiteţi în an aniversar pentru diverse categorii de public relevante pentru instituţie?
Aniversarea împlinirii a 50 de ani de la înființarea cercetării, dezvoltării și inovării electrotehnice din Craiova, fie că s-a chemat CCSIT sau ICMET, este un prilej de recunoștință față de toți înaintaşii care au contribuit la formarea și creșterea prestigiului acestui institut electrotehnic românesc, punând în slujba acestuia pregătirea, talentul și timpul lor pentru ca noi astăzi să avem un fundament tradițional, prestigios și unicat al cercetarii, dezvoltării și inovării. Anul aniversării celor 50 de ani de la inființarea institutului este unul foarte important, este un an dedicat pentru a sărbători succesul și realizările acestuia. Este, de asemenea, un an pentru a aprecia actualii colegi, foștii colegi, angajații în general, conducerea institutului, dar și partenerii, mediul de afaceri, guvernanţii, publicul larg pentru tot sprijinul și efortul pe care îl depun pentru bunul mers al institutului.



Depăşind frontierele naţionale, ce înseamnă brandul ICMET la nivel internaţional?
După cum am evidențiat și într-un interviu precedent, ICMET Craiova este singura unitate din România și din Sud-Estul Europei care și-a păstrat în mare parte activitatea de cercetare-dezvoltare și inovare în domeniul evaluării performanțelor echipamentelor elecrotehnice de înaltă tensiune și curenți mari și oferă servicii științifice diverselor companii din țară și din stăinătate. Experiența dobândită de-a lungul timpului și adaptarea la cerințele și necesitățile serviciilor de cercetare-dezvoltate din domeniu au făcut ca institutul să se compare cu cele mai puternice entități cu profil similar existente în lume: KEMA, CESI, IPH, AREVA, etc. În laboratoarele noastre acreditate și recunoscute internațional au fost supuse încercărilor produse ale firmelor de specialitate de prestigiu de pe toate continentele, precum: SIMENS, ABB, General Electric, Hyundai, Arteche Dyh. Electric CO LTD Spania, MS Resistances Franța, Coelme Construzioni Electromeccaniche S.P.A. Italia, Phiffner Transformator Electric Turkey, Arteche North America SA Mexic, etc; ca să nu mai vorbim de cele din România și care, sincer, nu vedem unde și-ar putea obține diversele acreditări.

Un partener global
Se împlinesc 50 de ani de la constituirea INCD ICMET din Craiova, centru naţional de cercetare şi încercări pentru echipamente electrice şi electronice, inițial parte a întreprinderii Electroputere fondată în 1949. Ritmul intens de dezvoltare al unei economii de tip centralizat vizând industrializarea şi electrificarea rapidă a țării a făcut ca laboratorul uzinal să se transforme treptat într-o structură complexă, independentă (1974) menită să dezvolte şi să certifice echipamentele de înaltă tensiune (transformatoare şi aparatele de comutaţie), locomotive electrice pentru căi ferate magistrale şi alte echipamente complexe pe care se bazează şi azi România modernă. A fost perioada realizării unor mari investiţii în laboratoare de încercări de talie mondială, care funcţionează şi în prezent în condiţiile economiei de piaţă, chiar dacă produsele încercate nu mai aparţin decât în mică măsură industriei autohtone. O politică inteligentă de acreditare naţională şi internaţională continuată perseverant şi în prezent a făcut ca produsele româneşti să poată fi exportate pe toate continentele, iar acum laboratoarele noastre să fie solicitate de numeroase mari firme din lume, atât pentru încercări de dezvoltare, cât şi pentru certificare de produse.
Deschiderea de noi direcţii de cercetare conforme cu evoluţia mondială a impus crearea unor noi laboratoare pentru compatibilitate electromagnetică industrială, echipamente de joasă tensiune, transformatoare de măsurare neconvenţionale, sisteme wireless pentru automobile electrice ce sunt unicate în România.
Astfel, ICMET face parte dintre puţinele structuri existente la nivel european care s-a menţinut şi dezvoltat în contextul economic actual ca un partener global („One Stop Company”).
Dr. ing. Andrei Marinescu, director științific 1990-2008


Europa a pășit în era REPowerEU… În România putem să proiectăm REPower ICMET Craiova? Care ar fi traseul cel mai potrivit de creştere în viitor a sustenabilităţii institutului şi a modernizării sale, în concordanţă cu noua realitate economică şi ştiinţifică? Cum vă reprezentaţi viitorul european ICMET Craiova dintr-o perspectivă favorabilă?
Așa dupa cum v-am mai spus, preocupările noastre vizează abordarea, în cadrul unor parteneriate, de noi domenii de cercetare și dezvoltare interdisciplinare adaptate Pactului Verde European. Provocările și realitățile actuale energetice și de mediu impun noi abordări în zona energiilor regenerabile, unde putem spune că avem deja proiecte pentru recuperarea și utilizarea energiei geotermice din sol sau de producere și stocare a energiei electrice cu panouri fotovoltaice, sau integrarea de noi elemente precum economia hidrogenului sau cuplarea sectorială. Apar însă și noi provocări la care ne gândim, transmisia și distribuția curentului continuu sau rețelele inteligente.
Dar totuși, cele două mari laboratoare, de înaltă tensiune (LIT) și mare putere (LMP), sunt infrastructura de cercetare de la care pornim și care ne permit să practicăm încercări de tip și lot pentru echipamentele industriale critice ale sistemelor electro-energetice. Cele două laboratoare sunt elemente esențiale pentru securitatea energetică națională și nu numai.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite