Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

M100 – proiect național pentru neutralitate climatică

14 Februarie 2024




Ce măsuri se iau pentru a atrage și gestiona finanțarea necesară pentru obiectivele M100?
Purtăm discuții permanente pentru a găsi finanțarea necesară, avem promisiuni din partea mai multor semnatari ai declarației de sprijin a M100 și pregătim în curând lansarea call-ului pentru finanțarea de proiecte suport pentru cele trei orașe din Misiunea UE – Cluj Napoca, Suceava și București Sector 2 și un call pentru selectarea altor 10 orașe românești care vor să-și atingă neutralitatea climatică pănă în 2035.

Cum va măsura M100 succesul eforturilor și inițiativelor sale?
Pe de o parte, succesul pentru M100 va fi măsurat prin impactul tangibil - emisii reduse, sustenabilitate îmbunătățită și calitatea vieții îmbunătățită pentru cetățeni. Am stabilit ținte și indicatori clari pentru a urmări progresul nostru.
Pe de altă parte, ne uităm la alinierea cu Pactul Verde European și ne propunem să integrăm principiile sale în politicile și inițiativele locale, asigurându-ne astfel că fiecare acțiune va contribui la obiectivul general al unei Europe sustenabile.
De asemenea, vom ști că am avut succes dacă vom reuși o cooperare intersectorială. În viziunea noastră soluțiile integrate trebuie să vină din conlucrarea responsabililor politici, a mediului de afaceri, a cercetătorilor, a societății civile și a cetățenilor.

Privind dincolo de 2030, cum își imaginează M100 viitorul orașelor neutre climatic în România?
Dincolo de 2030, ne imaginăm o rețea de orașe românești care nu sunt doar neutre climatic, dar și centre înfloritoare de tehnologie verde și inovare, stabilind un exemplu pentru alții de urmat. Poate chiar pentru alte orașe europene. Pentru că suntem într-un moment T0 în care, în cursa spre neutralitate climatică, putem recupera din decalajele pe care le avem față de alte state/orașe europene. Și nu e doar o dorință, e deja o realitate: Cluj-Napoca a fost printre cele câteva orașe din cele 100 care are deja un Contract Climatic aprobat.

Interviu cu Elena Simion, International Project Expert, UEFISCDI

Cum se aliniază implicarea UEFISCDI în M100 cu misiunea și viziunea insituției? Și ce roluri specifice joacă UEFISCDI în cadrul inițiativei M100?
Misiunea UEFISCDI este de a promova cercetarea și inovarea, iar M100 este o încorporare perfectă a acesteia. Este vorba despre aplicarea cercetării și inovării pentru a crea soluții reale pentru dezvoltare urbană, sustenabilitate și atingerea neutralității climatice. Subiectul e unul deosebit de important, așa că ne bucurăm că am reușit să progresăm atât de rapid în crearea și operaționalizarea Hub-ului.
UEFISCDI va asigura secretariatul și coloana vertebrală operațională a M100, coordonând eforturile, gestionând schimbul de cunoaștere și asigurându-se că proiectele și strategiile ce se vor dezvolta în cadrul M100 se aliniază cu standardele științifice și de inovare

Care e semnificația rețelei europene CapaCITIES în contextul M100?
Complementar rolului de asigurare a secretariatului M100, UEFISCDI coordonează proiectul European CapaCITIES, în cadrul căruia o rețea de 60 de parteneri din Europa (ministere, agenții de finanțare, municipalități și ONG-uri) și-au propus să sprijine implementarea Misiunii UE, inclusiv prin crearea de hub-uri naționale. Rețeaua CapaCITIES este crucială deoarece oferă oplatformă structurată pentru colaborare și schimb de bune practici în toată Europa, conexiuni care sunt importante pentru succesul M100

Cum se integrează M100 cu alte Misiuni și inițiative Horizon Europe?
M100 este proiectat să funcționeze în tandem cu alte Misiuni Horizon Europe, creând sinergii, în special în domenii de mobilitate curată, eficiență energetică și planificare urbană sustenabilă. Nu va fi un lucru simplu, dar credem că doar prin asigurarea de sinergii soluțiile propuse vor fi cele cu adevărat eficiente.

Ați putea împărtăși perspective asupra structurii de guvernanță stabilite pentru M100? Și cum vedeți implicarea sectorului privat?
Guvernanța M100 e fundamentată pe transparență, incluziune și pe faptul că vrem să ne asigurăm că toate vocile se pot face auzite și sunt ascultate. Iar deciziile se iau într-o manieră participatorie. Ne angajăm ca activitățile M100 să fie conduse de cerere. Acest lucru înseamnă să ascultăm îndeaproape nevoile orașelor și să aliniem resursele și inițiativele noastre pentru a aborda acele nevoi în mod eficient.
Iar implicarea mediului privat e fundamentală pentru inovare, așa că vrem să creăm un spațiu fertil pentru parteneriatele public-privat. Neutralitatea climatică e a noastră, a tuturor.

Ce lecții din inițiativele anterioare ale UEFISCDI sunt aplicate la M100?
Din inițiativele anterioare, am învățat importanța flexibilității, a angajamentului părților interesate și necesitatea unor cadre robuste care pot să se adapteze provocărilor, provocări care sunt și vor fi în continuă evoluție.

Inevitabilitatea neutralității climatice

Dacă acum câțiva ani neutralitatea era un concept care părea îndepărtat, ceva despre care înțelegeam că are șanse mari să devină un ideal al societăților noastre, dar care nu era în capul listei de priorități, astăzi lucrurile stau complet diferit. Neutralitatea climatică apasă cu putere din ce în ce mai mare pe umerii noștri și ni se impune ca singură măsură viabilă pentru a ne asigura că viitorul va avea caracteristicile fundamentale ale zilelor noastre care ne-au permis să ne dezvoltăm: stabilitate climatică, siguranță, predictibilitate. Astăzi neutralitatea climatică ne apare inevitabilă, iar conceptul câștigă pe zi ce trece simpatia atât a cetățenilor, cât și a celor care se ocupă de politici publice. La nivel mondial, european și cu pași mici dar fermi și la nivel național, se conturează o mișcare în favoarea neutralității climatice. În centrul acestei mișcări se află recunoașterea faptului că traiectoria noastră actuală este nesustenabilă și că fiecare sector al societății trebuie să se orienteze către practici mai ecologice. Având în vedere că aglomerările urbane adăpostesc 75% din cetățenii UE și sunt responsabile pentru o parte semnificativă din consumul global de energie și emisiile de CO2, rolul orașelor devine crucial în rostogolirea și creșterea acestei mișcări. Neutralitatea climatică nu este doar un imperativ ecologic, ci o provocare complexă care cere inovație, colaborare și acțiune imediată. Iar importanța acestui ultim aspect, al acțiunii immediate, nu poate fi subevaluată: fiecare întârziere agravează problema, făcând soluțiile actuale și viitoare mai costisitoare și mai puțin eficiente.
Calea către neutralitatea climatică implică o transformare cuprinzătoare și sistemică în sectoarele energiei, al clădirilor, al gestionării deșeurilor și transportului. Neutralitatea climatică necesită atât avansuri tehnologice, cât și o schimbare în comportamentul societății. Acțiunile noastre de astăzi vor modela moștenirea pe care o lăsăm generațiilor viitoare și vor determina sănătatea planetei noastre. Este imperativ să acceptăm provocarea cu urgența pe care o merită, valorificând fiecare instrument de care dispunem pentru a asigura un viitor sustenabil. Iar M100 e un instrument pe care România îl propune ca prim pas în lupta națională cu schimbările climatice.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite