Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Elita internațională a comunității horticole se reunește în Capitală: Congresul European de Horticultură 2024, un eveniment de referință adus în România de USAMV București

14 Februarie 2024




La sfârşitul Congresului, în perioada 17-19 Mai, ne-am gândit să oferim participanţilor care nu au mai fost în România posibilitatea de a o vizita şi descoperi, prin înscrierea la una dintre cele 5 excursii pe care le-am inclus în program. O excursie de două zile în zona Valea Prahovei-Peleș-Brașov-Bran, incluzând vizitarea celor două castele, şi patru excursii de câte trei zile în regiunile istorice ale României, pe parcursul cărora vor descoperi obiective turistice (mânăstiri, monumente istorice şi culturale, oraşe reprezentative, dar şi Delta Dunării - cei care ajung în Dobrogea) şi horticole (crame, plantaţii, depozite agricole, sere, solarii). În felul acesta îmbinam utilul cu plăcutul şi dăm posibilitatea oaspeţilor noştri de seamă să se întâlnească cu istoria, cu cultura şi civilizaţia românească, cu tradiţiile şi arta culinară autohtonă (bucatele şi vinurile noastre, ţuica românească), cu bogăţiile şi frumuseţile de tot felul ale ţării noastre, tocmai pentru a ne cunoaşte mai bine şi a avea motive consistente să se reîntoarcă.



Horticultura 2.0 – 10 simpozioane despre inovare și tehnologie

Programul din acest an cuprinde 10 simpozioane, unde știința și inovația se vor întâlni cu reprezentanţi ai industriei agricole într-un dialog deschis despre când, cum şi de ce, care va crea punţi pentru dezvoltarea durabilă a horticulturii europene și mondiale.
Tematicile celor 10 simpozioane sunt axate pe provocările actuale din domeniul horticol:
• S01 Istoria horticulturii în Europa
• S02 Producția sustenabilă de legume, de la semințe la surse de stimulare a sănătății
• S03 Sisteme de producție pomicole pentru o dezvoltare sustenabilă și rezilientă
• S04 Viticultura și vinificația între tradiție și inovație
• S05 Arbuștii fructiferi , între oportunități și provocări
• S06 Horticultura ornamentală în serviciul societății umane
• 07 Horticultura urbană: de la culturile pe verticală la arhitectura peisajului
• S08 Resurse genetice în horticultură: screening, înmulțire, utilizare și conservare
• S09 Robotică, mecanizare și horticultură inteligentă
• S10 Post-recolta și calitatea produselor horticole



O ediţie greu de egalat


Privind la tot ce oferim putem remarca creşterea evenimentului în amploare, complexitate, diversitate şi atractivitate. Această ediţie le depăşeşte pe cele precedente, reprezentând un lucru deosebit pentru România şi comunitatea ştiinţifică din ţara noastră. Ne bucurăm să avem parteneriate instituţionale cu nu mai puţin de cinci ministere: Ministerul Educaţiei, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Ministerul Cercetării şi Digitalizării, Ministerul Mediului, Pădurilor şi Apelor şi Ministerul Afacerilor Externe. Beneficiem şi de înaltul patronaj al Academiei Române, de sprijinul Băncii Naţionale a României şi al Primăriei Capitalei. Actori instituţionali puternici îşi dau mâna pentru a asigura un cadru valoros unui eveniment european de prim rang, pentru a fi ţinut minte mult timp de acum înainte şi greu de egalat în viitor.

Suita de câștiguri

Care consideraţi că sunt câştigurile, „roadele” pe care România, în general, şi USAMV Bucureşti, în particular, le capitalizează prin organizarea EHC 2024? Dar ISHS şi comunitatea reunită sub coroana evenimentului?
Pentru România este o oportunitate deosebită de a se promova, de a se face cunoscută mult mai bine în Europa şi în lume. EHC 2024 îi va oferi mai multă vizibilitate în viitor. Foarte mulţi membri ai comunităţii horticole internaţionale, care participă la această ediţie, nu au fost niciodată în România. Aceste persoane, care vin pentru prima dată în ţara noastră, cu siguranţă se vor întoarce, impresionaţi de ce vor descoperi aici, de nivelul cercetării şi producţiei horticole, de turismul şi ospitalitatea noastră. Tururile tehnice și post-congres au fost concepute cu grijă pentru a oferi o experiență autentică participanţilor la EHC 2024 și a contribui la formarea unei imagini pozitive despre România. Ajutăm astfel la evidențierea resurselor naturale și culturale ale României, facilitând consolidarea sa ca destinație turistică în Europa.
Turismul naţional are de câştigat, dar și intensificarea relaţiilor profesionale va cunoaşte o dezvoltare benefică. EHC 2024 va înlesni punerea bazelor unor relaţii valoroase la nivel personal şi instituţional. Prin intermediul acestui Congres, România va putea să intre în rândul ţărilor a căror horticultură contează mult mai mult pe plan european şi mondial.
Un alt câştig clar se regăseşte la nivelul producţiei ştiinţifice. Posteveniment vor fi publicate 10 volume Acta Horticulturae, care vor îngloba toate lucrările științifice prezentate la această ediţie. La nivel european şi internaţional contribuim la îmbogăţirea patrimoniului ştiinţific al horticulturii şi a zestrei de cunoştinţe, idei, experienţe şi relaţii, acesta fiind de altfel unul dintre scopurile principale ale congresului.
În ceea ce priveşte USAMV Bucureşti, universitatea noastră, în frunte cu rectorul său, prof. univ. dr. Sorin Mihai Cîmpeanu, care este şi preşedintele Comitetului de Organizare al EHC, face un efort deosebit pentru a asigura succesul acestui eveniment de talie internaţională. Ne dorim ca în timpul şi după Congres să semnăm acorduri de colaborare cu colegi şi instituţii puternice din străinătate, să le dăm şansa să viziteze campusul şi staţiunile noastre de cercetare şi dezvoltare şi să creştem şansa realizării unor proiecte comune. Pentru colegii noştri şi pentru studenţi este o oportunitate uriaşă de a participa la evenimente de o asemeneaanvergură, de a înţelege ce înseamnă relaţiile internaţionale şi cum sedeschid posibilităţi mai mari de interacţiune şi evoluţie personală şi profesională. Vor dori probabil să participe şi la alte simpozioane internaţionale sau vor şti mult mai bine cum să atragă şi să organizeze manifestări de acest fel.
Este important că arătăm Europei ce resurse extraordinare are România şi USAMV Bucureşti în domeniu. Pe de altă parte și reciproca este adevărată, iar ţara noastră are şansa de a conștientiza la un nivel superior importanța strategică a domeniului pe plan internaţional şi să facă paşi importanți în direcţia potrivită. Horticultura românească merită mai mult sprijin şi mai multă atenţie din partea decidenților noștri pentru a-și putea valorifica potențialul imens.n



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite