Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

ICPE-CA: 20 de ani de evoluție și performanță ca institut național

19 Martie 2024




Pentru institutul pe care îl conduceţi care sunt provocările şi tendinţele prezentului în cercetarea din domeniul ingineriei electrice? Cum se structurează în prezent ICPE-CA la nivelul sferelor de interes? Ce domenii tradiţionale vă propuneţi să consolidaţi? Vă orientaţi şi către domenii noi, emergente?
Principala provocare este aceea de a dovedi că suntem institutul național fanion în domeniile ingineriei electrice și ingineriei energetice și, ca atare, vom fi capabili să rezolvăm probleme punctuale, dar și economice structurale, solicitate de către societatea civilă, mediul economic, dar și factori guvernamentali.
Aplicarea Legii 25/2023, care se referă la integrarea voluntară a organizațiilor de cercetare este, de asemenea, o provocare care ar trebui să consfințească, cel puțin pentru început, faptul că preluarea ICEMENERG este o soluție de viitor atât pentru institut, cât și pentru strategia de viitor a ministerului nostru.
La nivel de structură organizatorică a INCDIE ICPE-CA, avem trimisă la minister, spre aprobare, o nouă organigramă care va cuprinde și subunitatea cu personalitate juridică ICEMENERG. Această subunitate va trebui, până la jumătatea anului curent, să fie restructurată, urmând ca într-o perioadă de timp de 1-2 ani să se dezvolte pe principii solide, atrăgând resurse umane specializate, dar și angajând tineri cercetători de perspectivă. Pentru a crea o simbioză între cele 2 direcții ale ICPE-CA (materiale pentru ingineria electrică și energetică și echipamente pentru ingineria electrică) cu subunitatea ICEMENERG, ne dorim ca după această perioadă de tranziție (1-2 ani), subunitatea să fie absorbită complet în institut, transformându-se într-o direcție ICEMENERG cu profil de cercetare și dezvoltare tehnologică în domeniul energiei.

Cum şi-a adaptat ICPE-CA misiunea şiobiectivele în funcţie de SNCISI 2022-2027, atât la nivelul domeniilordin Agenda Strategică de Cercetare, dar şi prin raportare la noile Specializări Inteligente?
Misiunea și obiectivele principale ale institutului se identifică, în primul rând, cu domeniile 1 - Digitalizare, industrie și spațiu și 2 - Climă, energie și mobilitate din cadrul Strategiei Naționale de Cercetare, Inovare și Specializare Inteligentă 2021-2027.
De asemenea, domeniul 3 - Hrană, bioeconomie, resurse naturale, agricultură și mediu, se regăsește în preocupările unor colective de cercetare din cadrul institutului.

La fel ca orice INCD şi ICPE-CA se află în fața reformării cercetării româneşti şi se va confrunta cu efectele legii privind evaluarea organizațiilor de cercetare şi a integrării lor voluntare. Cum pregătiţi aceast parcurs, astfel încât, la sfârşitul procesului, institutul pe care îl conduceţi să fie cât mai atractiv şi mai bine poziţionat în rândul instituțiilor de CDI din România?
După cum spuneam mai devreme, evaluarea institutului în contextul Legii 25/2023 ar trebui să consfințească integrarea reală a ICEMENERG și valorificarea ulterioară, superioară a echipamentelor și activelor subunității. Astfel, dezideratul nostru privind acest proces este de a structura și organiza un institut fanion în domeniile ingineriei electrice și energetice.
În perioada următoare nu eliminăm posibilitatea de a crea consorții între institute sau universități care au activități de cercetare semnificative în domeniul energetic.

Cum vă reprezentaţi viitorul ICPE-CA din perspectiva modernizării şi creşterii competitivităţii sale pe plan naţional? Care sunt elementele indispensabile care pot asigura o evoluţie dezirabilă?
Să știți că toată această reformă nu se referă numai la intențiile și inițiativele noastre pentru a ne reforma. Eu cred tare mult și în capacitatea ministerului de a înțelege importanța susținerii institutelor, care au un vădit caracter aplicativ și de mare importanță economică.
În contextul domeniilor noastre de activitate, care considerăm că sunt de mare interes economic, reiterez importanța elaborării unor strategii și proiecte de interes național, care să fie gestionate de organizații de cercetare.
În acest sens, pentru mine a fost de neînțeles modalitatea prin care s-au selectat membrii consorțiilor de cercetare asociate proiectelor „Sprijin pentru proiecte în domeniul tehnologiilor avansate și crearea de hub-uri de inovare și transfer tehnologic în domenii prioritare”, din cadrul Programului Creștere Inteligentă, Digitalizare și Instrumente Financiare - POCIDIF 2021 – 2027. Aceste finanțări generoase de nivelul sutelor de milioane de euro, alocate direct, ca urmare a unor reguli neclare, vor crea diferențieri majore în ceea ce privește potențialul de dezvoltare a unităților publice de cercetare.

Ce a însemnat și înseamnă pentru ICPE-CA funcționarea sa având statutul de INCD?
Apartenența ICPE-CA la rețeaua institutelor naționale de cercetare-dezvoltare este un motiv de mândrie și definește statutul și rolul important pe care îl are institutul în țara noastră.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite