Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca - inovație și excelență în educație și cercetare cu recunoaștere europeană

17 Aprilie 2024






Perioada 2020-2024, a reprezentat însă și o perioadă în care s-au finalizat numeroase lucrări majore de investiții în infrastructură, lucrări de reabilitare și amenajare a imobilelor UTCN, precum: clădirea SIMTEX - B-ul Muncii 14 (spații didactice și de cercetare); clădirea Banca Transilvania și Casa de Moda - HUB UTCN, str. G. Barițiu 4-6-8 (spații didactice, centru de conferințe și work-shopuri); extensia UTCN din Bistrița, Piața Centrală 29 (spații didactice); extensia UTCN din Alba Iulia, str. Alexandru Ioan Cuza 23 (spații didactice); corpul A și B amfiteatre și laboratoare UTCN Cluj-Napoca, Calea Dorobanţilor 71-73, terenurile de sport și agrement Cluj-Napoca și Baia Mare și multe altele.



Care sunt cifrele relevante care conturează imaginea UTCN la nivelul anului 2024?
În anul 2024, imaginea universității este conturată de o serie de cifre care vorbesc de la sine. UTCN are în prezent 2 campusuri universitare (Cluj-Napoca și Baia Mare), 4 extensii universitare (Alba Iulia, Bistrița, Satu Mare și Zalău), 10 cămine și 5,000 de locuri de cazare, 12 facultăți și 36 de departamente. Totodată, este relevant să menționăm cele 88 de centre de cercetare, cele 4 biblioteci și o librărie, cele 6 terenuri și 2 săli de sport, bazinul de înot și, nu în ultimul rând, cei peste 250 de mii de metri pătrați de infrastructură. În cadrul celor 88 de programe de licență, 91 programe de master și 16 domenii de doctorat, sunt înscriși în prezent peste 14,500 de studenți la nivel licență, peste 4,500 de studenți la nivel master și 600 de doctoranzi.
Din totalul de 911 cadre didactice care activează în UTCN, 148 sunt profesori, 291 conferențiari, 356 șefi lucrări sau lectori și 116 asistenți. Universitatea numără azi 211 conducători de doctorat.

În mandatul dumneavoastră, UTCN a obținut un împrumut în valoare de 21 milioane de euro din partea Băncii Europene de Investiții, pentru modernizarea infrastructurii educaționale și de cercetare. Ce detalii ne puteți oferi?
Într-adevar, în anul 2020, UTCN a reușit să obțină un împrumut în valoare de 21 milioane de euro prin Banca Europeană de Investiții (BEI), împrumut acordat pe o perioadă de 25 de ani, în cadrul programul „Romania Higher Education Programme Loan”, devenind a doua universitate din România beneficiară a unei finanțări de acest fel. Programul BEI este susținut de Fondul European pentru Investiții Strategice, parte a „Planului Juncker”, și are drept scop principal sprijinirea modernizării instituțiilor de învățământ și cercetare din UE. Este important de menționat faptul că, deși UTCN a avut acces la acest împrumut semnificativ, prin aplicarea unui management performant și a unei utilizări judicioase și prudente a resurselor disponibile, toate investițiile realizate în dotări și infrastructură din ultimii ani au fost finanțate din alte surse, fără accesarea acestor fonduri, încă. Această abordare strategică nu doar că subliniază eficiența și prudența în gestionarea resurselor financiare ale universității, dar și capacitatea sa de a identifica și utiliza diverse fluxuri de finanțare pentru a susține dezvoltarea sa continuă, păstrând împrumutul BEI ca o rezervă strategică pentru viitoarele investiții.

Cât de mult a crescut gradul de inserțiealabsolvenților pe piața muncii și nevoile mediului de business? În ce măsură ați adaptat curricula evoluției tehnologice accelerate și noilor realități economice?
Am depus un efort constant de consolidare a relației cu mediul de business, prin încheierea de parteneriate cu cele mai mari companii tehnologice din România, dar și prin creșterea dimensiunii antreprenoriale a universității. Totodată, rolul UTCN în dezvoltarea regională, națională și internațională s-a concretizat prin semnarea a 33 de contracte cadru noi și 127 de contracte de sponsorizare, precum şi a 9 acorduri pentru stagii de practică prin proiectul Smart Practice. Important de menționat cu această ocazie este proiectului „Formarea noilor generații de ingineri și de inovatori în domeniul tehnic - NextIng”, care are ca domeniu corelarea ofertei educaționale cu cererea pieței muncii, consilierea și orientarea în carieră.
În susținerea unei integrări fluide cu piața muncii, UTCN este partener activ în toate coagulările comune cu mediul socio-economic de tip cluster, care funcționează în regiunea de dezvoltare Nord-Vest (Cluster de Educație C-EDU, Clusterul Transilvania IT, Clusterul Cluj IT, Clusterul de Industrii Creative Transilvania, etc.). Creșterea gradului de integrare a universității cu piața muncii și cu nevoile mediului de business se reflectă în evoluția inserției profesionale a absolvenților UTCN. Conform unui sondaj realizat cu absolvenții promoției 2022, gradul de angajare a crescut cu 3 procente față de anul 2019, situându-se, în anul de referință, la 84%.



Cum ați gândit și rafinat modelul educațional UTCN?
Nu deținem un secret care nu poate fi dezvăluit. Ne concentrăm pe pregătirea studenților pentru a deveni profesioniști competenți și inovatori în domeniile lor de specializare, prin combinarea educației de înaltă calitate, cercetării avansate și colaborării cu industria și comunitatea internațională. Fundamentăm educația pe competențe, oferim studenților acces la resurse și infrastructură de vârf pentru a-și dezvolta abilitățile în domeniul lor de studiu și pentru a contribui la progresul științific și tehnologic; stabilim parteneriate solide cu companii din industrie, oferind studenților oportunități de stagii, proiecte de cercetare și colaborare în cadrul unui mediului profesional performant pentru a-și dezvolta abilitățile practice și tehnice. Acționăm cu perseverență și constanță, dar mai ales cu încredere în resursa noastră umană.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite