Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

O agendă digitală a României 2030 ruptă pe la colțuri

17 Aprilie 2024




România înregistrează rezultate cu mult sub media europeană și privind disponibilitatea serviciilor digitale publice pentru cetățeni (scor de 48, față de scorul mediu al UE, de 77) și pentru afaceri (scor de 45, față de scorul mediu al UE, de 84).

Doar 24% dintre internauții români folosesc în mod activ sevicii de tip e-government, față de media din UE, de 74%. Angajamente serioase și promisiuni semnificative sunt în derulare pentru amelioarea acestor scoruri prin asumarea obligațiilor asumate de PNRR privind transformarea serviciilor publice, reducerea fragmentării acestora, sporirea interoperabilității lor și reducerea drastică a barierelor de ordin birocratic.

În anul 2022 a fost creat cadrul legislativ propice acestei transformări prin crearea unui cloud guvernamental prin OUG/2022 și prin legea prvind interoperabilitatea, nr. 242/2022. Până la acest moment, nu există nici un sistem de identificare electronică a persoanelor (e-ID) în România. Cu toate acestea, printre obligațiile asumate în PNRR se specifică trecerea la cărți digitale de identitate și la emiterea primelor 8 milioane de astfel de e-documente până la finalul anului 2026.
Cât privește înregistrarea electronică a datelor pacienților din sistemul de sănătate, există deja un sistem la nivel național, dar este imperios necesar ca serviciile digitale din acest domeniu să poată fi extinse mai departe pentru toți cetățenii și furnizorii de servicii din această zonă. PNRR asumat de România asigură posibilitatea unor investiții semnificative pentru crearea unei infrastructuri digitale fezabile și corespunzătoare și pentru asigurarea unor servicii de telemedicină pentru pacienți și îngrijitori.

În concluzie, România trebuie să-și dezvolte în continuare, viguros, pe seama propriilor resurse și/sau din surse europene, serviciile publice digitale pentru a așeza guvernarea efectivă pe principii electronice, cu beneficii directe și vizibile pentru cetățeni și mediul de afaceri.
Cu atâtea guvernări, Agenda Digitală a României a trecut prin mâinile prea multor premieri și miniștri și s-a mai rupt pe la colțuri, dar oficialii noștri știu să o lipească din vorbe, ca niște artiști.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite