Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Cercetatorul, anonimul care ne face viata mai usoara

24 Decembrie 2006




Cercetarea va primi 0,5% din PIB in 2007, ceea ce reprezinta o crestere de 50% fata de 2006. Aceasta este insa insufucienta, intrucat dupa reglementarile UE ar trebui sa avem minim 1% din PIB pentru Cercetare, cerut de UE. Mai sunt insa si alte membre UE in aceasta situatie, dar Guvernul a calculat ca acest nivel va fi atins abia in 2010. Salariul mediu din Cercetare este la nivelul ramurilor defavorizate - total neatractiv pentru tineri. Desi ponderea Institutelor privatizate depaseste media din multe tari vechi membre UE, rezultatele lor sunt sub nivelul celor care au ramas de stat. Asta intrucat in Romania privatizarea Cercetarii a insemnat si cumpararea unor Institute pentru valoarea cladirilor si a terenurilor cu plasament atractiv si nu pentru dezvoltarea unor laboratoare. Dovada sta chiar faptul ca unele Institute au fost demolate imediat dupa privatizare.

Cercetarea invizibila

Marile companii straine iau in serios Lohn-ul in Cercetare, insa la noi exista imposibilitatea evaluarii cercetarii per total, sustine Nicolae Vasile. Asta intrucat in bilanturile de sfarsit de an nu se solicita firmelor precizarea cheltuielilor pentru cercetare. Iata un efect direct asupra evidentelor UE, care monitorizeaza dupa procentul de finantare in Cercetare. Acesta trebuie sa fie, dupa Strategia Lisabona, de 1% din PIB si 2% din mediul economic. Printre companiile de varf cu laboratoare importante in Romania sunt Siemens, Alcatel, s.a., precum si Renault, care va deschide in curand un institut cu 2.500 de cercetatori. Firmele ii cauta deja pe romanii aflati la studii in afara tarii pentru a-i aduce sa lucreze in Cercetare in Romania.

“Sa-i depasim bine!”

In mesajul transmis de la Cotroceni de Ziua Cercetatorului s-a subliniat ca, din pacate, Cercetarea romaneasca abia ajunge la 1/3 din nivelul cercetarii europene. Este deci clar ca Invatamantul si Cercetatea mai trebuie dezvoltate in Romania. Tine insa de fiecare individ si de fiecare companie in parte ca tara sa devina din ce in ce mai vizibila in Cercetarea europeana. Discursul Presedintiei s-a incheiat intr-o nota optimista, cu un indemn: “A te fi nascut vest european este o sansa prealabila pe care o vom depasi!”.


Anton Anton, presedintele ANCS: “Cercetarea nu mai este protectie sociala. Se va face pe competenta si numai cu elitele!”

Anton-AntonIn mintea tuturor, in aceasta perioada este o intrebare: Ce ne asteapta de la 1 ianuarie 2007? Ne-am intrebat ce cred autoritatile ca se va intampla in Cercetare si am obtinut cateva raspunsuri de la Anton Anton (foto), presedintele Autoritatii Nationale pentru Cercetare Stiintifica (ANCS).

La ce trebuie sa ne asteptam de la 1 ianuarie in Cercetare?

Ceea ce apare in plus la aderare sunt fondurile structurale – bani de la C.E. pe care Romania nu-i are acum si pe care va trebui sa-i gestionam cat mai bine de la 1 ianuarie. Ei au schimbat in bine fata unor tari ca Spania, Irlanda, Grecia, Portugalia s.a. Insa nu ne baga nimeni fonduri structurale in buzunar, ci va trebui sa stim sa le atragem. Iata o preocupare in plus pentru comunitatea stiintifica din Romania imediat dupa aderare. Avem insa si oamenii priceputi in a atrage aceste fonduri.

ANCS este singura Autoritate din tara care a creat un program coerent „de stimulare a cercetarii, dezvoltarii si inovarii” - Impact, dedicat absortiei fondurilor structurale. Acesta este un adevarat incubator pentru proiecte unde vine oricine cu ideea descrisa pe o singura pagina si in urma analizei facute de specialisti pleaca cu un proiect coerent si consistent (studiu de fezabilitate, plan de afaceri, studii de piata, studii de impact s.a.) cu care poate merge la bancher pentru finantare.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite