Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Cercetatorul, anonimul care ne face viata mai usoara

24 Decembrie 2006




Pentru aceasta consultanta, ANCS face o plata catre firme specializate.

Prin programul Impact, orice firma implicata in Cercetare isi poate transforma ideile in proiecte coerente cu care sa poata participa la competitiile pentru cercetatori, organizate de ANCS.

Deci banii se obtin prin competitie?

Alocarea fondurilor pentru cercetare se face acum pe baza unei competitii si nu prin alocari directe. Stiu ca sunt in continuare cercetatori care vor ca banii sa li se acorde prin alocare insa dictatura proletariatului in Cercetare s-a incheiat in 2005. Cercetarea nu este protectie sociala! Ea se face pe competenta si cu elite. Iar elita cercetatorilor se arata in urma participarii la competitii.

Ce a facut ANCS in ultimul an pentru imbunatatirea conditiei cercetatorului roman?

Inca din 2005 s-a inceput un program de asigurare a unor conditii decente de lucru pentru cercetatori in institutiile de cercectare. S-au facut investitii in reabilitarea termica a cladirilor - centrale termice, incalzire, climatizare - nu in aparatura, nu in cladiri noi. Si asta intrucat cercetatorul, daca nu are conditii de lucru, nu poate crea.

Care sunt partile negative in cercetarea romaneasca?

Cercetarea nu o duce prea bine, sa fie foarte clar! Mai avem cateva lucruri care trebuie rezolvate urgent. Criticile aduse Cercetarii sunt: a) varsta cercetatorilor este prea mare; b) tinerii patrund foarte greu in Cercetare c) nu exista cariere atractive pentru tinerii cercetatori. Adica tanarul nu are, inca, o perspectiva clara in Cercetare. La programul de Cercetare de excelenta, in loc sa angajeze tineri, au fost cazuri in care au reangajat batrani pensionati ca sa faca proiectele. Ma bucur insa de faptul ca sunt destui tineri care au revenit in tara, atat in universitati cat si in institutele de cercetare. Acestea au adus un suflu nou care deja se vede. Din pacate procesul este lent si nici nu poate fi grabit brusc, prin masuri administrative.

Este venitul cercetatorului limitat?

In toata lumea civilizata veniturile din fonduri publice sunt limitate. Aici nu discutam insa despre salarii. Cercetatorul are doua surse de venit: venituri din fonduri publice si venituri din mediul economic. Ori la contractul incheiat cu mediul economic ni-meni nu-i limiteaza cercetatorului nimic. Este un contract incheiat prin negociere. Cercetatorul face un serviciu care costa o suma anume din care o parte revine institutului in care isi desfasoara activitatea, iar restul sunt venituri suplimentare pentru cercetatorii implicati.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite