Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Urgentati reforma in telecomunicatii!!!!!!

24 Decembrie 2006




Autoritatea de reglementari astfel rezultata ar trebui subordonata parlamentului. Ideea ca MCTI, IGCTI si ANRC sa fie subordonate Primului Ministru s-a dovedit contraproductiva in ultimii 16 anii, cand totul s-a concentrat la nivelul guvernului, rezultatul fiind distantarea continua a Romaniei de tarile vecine, fiind acum una dintre ultimele tari europene din punct de vedere al dezvoltarii infrastructurii de telecomunicatii. Guvernul este alcatuit pe criterii politice, obiectivele fiind de cele mai multe ori pe termen scurt. In plus, statul este inca actionar, reprezentat de guvern, la RomTelecom, Telecomunicatii CFR, Teletrans, Radiocomunicatii, etc. Subordonarea fata de parlament ar asigura separarea operarii de reglementare.


Noua autoritate de reglementari ar trebui condusa de un consiliu de administratie desemnat de parlament care sa reuneasca specialisti in telecomunicatii recunoscuti din domeniile tehnic, economic si juridic. Consiliul ar putea fi alcatuit din cel putin 5 membri si nu mai mult de 9 alesi pe o perioada de 4 ani, mandatul lor trebuind a fi garantat pentru a fi feriti de presiuni politice. Pentru administrarea noii autoritatii de reglementari, consiliul de administratie ar trebui sa angajeze prin concurs un director executiv.


O singura autoritate de reglementare restructurata si subordonata parlamentului ar putea fi o sansa pentru telecomunicatiile romanesti, pentru reglementarea acestora in beneficiul pe termen lung al economiei nationale.


Domnule Presedinte, Domnule Prim Ministru ati promis restructurarea institutiilor guvernului chiar de la instalare. Aveti sansa sa o incepeti cu… telecomunicatiile, unde s-au adunat cam multe probleme.


PS. Circula un zvon despre transformarea MCTI intr-o agentie dintr-un mare minister. Ar fi o mare greseala in actualul context! Telecomunicatiile trebuie sa aiba minister, ramanand astfel prioritate nationala in beneficiul pe termen lung al economiei tarii.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite