Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Sistemul bancar romanesc - realizari si perspective

24 Februarie 2007




Aceasta solutie a fost agreata deja de Banca Nationala, care a elaborat si un regulament, analizat in cadrul comunitatii bancare. Cerintele proiectului au fost definite de un grup de lucru format din specialisti ai institutiilor de credit si ai TransFonD. Proiectul are ca obiective procesarea tuturor instrumentelor de plata de debit cu un grad de automatizare ridicat, minimizarea volumului de procesare manuala si reducerea nivelului erorilor, asigurarea unui nivel ridicat al securitatii in concordanta cu cele mai bune practici in domeniu, prin utilizarea semnaturii digitale si, nu in ultimul rand, reducerea costurilor de procesare a instrumentelor de debit pentru banci si pentru TransFonD.


Pentru etapa a doua, comunitatea bancara va decide asupra modificarilor de natura legislativa si respectiv a investitiilor necesare pentru ca circuitul si procesarea instrumentelor de debit sa se realizeze cu schimb de imagini digitale.


In afara de proiectul privind procesarea automata a instrumentelor de plata de debit, pentru perioada urmatoare sunt avute in vedere mai multe dezvoltari ale SEP, prin-tre care: utilizarea retelei si a serviciilor SWIFTNet pentru sistemul SENT, implementarea unei noi aplicatii de help-desk, automatizarea operatiunilor cu certificate de depozit emise de Banca Nationala a Romaniei in sistemul SaFIR, depozitarea, decontarea si procesarea operatiunilor cu titluri de stat de tip benchmark in sistemul SaFIR, dezvoltarea pietei secundare, prin crearea unei platforme electronice de tranzactionare.


Un alt proiect este acela de utilizare a retelei si serviciilor SWIFTNet pentru transferul fisierelor in sistemul SENT. Adoptarea acestei solutii ar permite reutilizarea investitiei in infrastructura SWIFTNet pentru schimbul de fisiere de plati de mica valoare si poate insemna o reducere substantiala a costurilor per tranzactie pentru institutiile de credit, generata de cresterea volumului de mesaje transmise prin SWIFTNet, precum si de reducerea costurilor cu operarea si intretinerea infrastructurii.


- Anul 2006 a insemnat si derularea proiectului privind aplicarea prevederilor Noului Acord de Capital - Basel II, care pune bazele noilor principii de management al riscului si pe aceasta baza, duce la reconsiderarea intregii filozofii privind capitalizarea bancilor. In cadrul acestui proiect au fost definite optiunile nationale privind riscul de credit, pentru abordarea standard si pentru cea bazata pe modele interne de rating, optiunile privind riscul operational si cele privind structura capitalului si a grupului institutiei de credit, si a fost armonizata legislatia cu cea europeana in domeniu.


In cursul lunii iulie 2006, a fost realizat un studiu de impact cantitativ pentru determinarea efectului pe care reglementarile ce urmeaza a fi aplicate il vor avea asupra nivelului reglementat al necesarului de fonduri proprii ale institutiilor de credit.


Un nou exercitiu de acest fel este avut in vedere de Banca Nationala a Romaniei pentru anul 2007. De asemenea, aceasta va continua activitatile privind evaluarea conditiilor de implementare a cerintelor Basel II, elaborarea ghidurilor de validare a modelelor interne de rating ale institutiilor de credit, adaptarea sistemului de raportari prudentiale, validarea modelelor interne de rating utilizate de institutiile de credit pentru evaluarea clientilor si a portofoliului de credite existente, verificarea aplicarii prevederilor Noului Acord de Capital in sectorul bancar.


- Aplicarea Standardelor Internationale de Raportare Financiara (IFRS), initial anuntata pentru 2006, va fi introdusa, conform deciziei Ministerului Finantelor Publice si Bancii Nationale a Romaniei, incepand cu 1 ianuarie 2008. Trebuie subliniat ca aplicarea IFRS produce schimbari in toate sectoarele de activitate ale institutiilor de credit, cu implicatii asupra sistemelor informatice in ceea ce priveste procesarea tranzactiilor, contabilitatea si sistemul de raportari. Aplicarea IFRS implica un proces amplu de pregatire, proces pe care institutiile de credit l-au parcurs deja. Sistemul bancar este pregatit deja sa raporteze conform acestor standarde, fiind insa necesar ca si ceilalti agenti economici sa parcurga procesul de pregatire.


- Un deziderat mai vechi al comunitatii bancare este realizarea unui sistem de raportare on-line catre Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor si eliminarea raportarilor zilnice pe suport magnetic. Acest obiectiv a fost inclus si intr-un proiect mai larg initiat in 2005, de creare a infrastructurii informatice pentru colectarea datelor de la institutiile financiare si pentru partajarea datelor intre institutiile implicate.


Solutia promovata de banci pentru realizarea sistemului de raportare on-line a fost aceea de conectare a Oficiului National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor la reteaua interbancara. Este de asteptat ca acest sistem sa devina operational in prima jumatate a acestui an, ca urmare a semnarii protocolului privind conectarea la reteaua interbancara de catre Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor si Banca Nationala a Romaniei.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite