Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Sistemul bancar romanesc - realizari si perspective

24 Februarie 2007




- SWIFT a inceput actualizarea infrastructurii corespunzator fazei a doua de migrare la SWIFTNet, care se va desfasura in 2007 - 2008. Aceasta consta in actualizarea mecanismelor de securitate si instrumentelor de administrare a relatiilor cu bancile corespondente pentru platforma SWIFTNet. Astfel, se va introduce un model de securitate unic pentru acces la toate serviciile SWIFTNet bazat pe infrastructura de cheie publica (PKI), asigurand un control mai bun al traficului si mecanisme impotriva traficului nesolicitat. Elementele cheie ale migrarii sunt PKI (Public Key Infrastructure), HSM (Hardware Security Module) si RMA (Relationship Management Application).


Pregatirea a inceput inca de anul trecut, exista un termen limita care pentru Romania este 31 octombrie 2007. In cursul anului 2008, va fi planificata utilizarea si testarea in mediul de productie a aplicatiei RMA, finalizata cu intrarea in fun-ctiune a RMA si renuntarea la BKE.


SWIFT organizeaza seminarii pentru pregatirea acestui proiect in toata lumea. La Bucuresti, seminarii dedicate fazei a doua de migrare la SWIFTNet vor avea loc in lunile februarie si august.


Trecerea in revista a proiectelor din sistemul bancar va continua in numarul viitor al revistei, cu o serie de aspecte legate de proiectele pentru modernizarea sectorului bancar romanesc derulate cu sprijinul programului Convergence, prin Comitetul de Initiativa pentru Proiecte Speciale (Special Projects Initiative - SPI), precum si cu o prezentare a proiectului Single Euro Payments Area - SEPA.


Rodica Tuchila
Consilier, Asociatia Romana a Bancilor



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite