Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Padurile din zona Targu-Jiu vor fi monitorizate cu ajutorul unei solutii geospatiale

21 Martie 2007




Localitatea pe teritoriul careia se afla parcela de padure poate fi afisata imediat, datorita integrarii datelor privind limitele administrative.


Clasificarea parcelelor dupa altitudine ajuta la intelegerea mai buna a functionalitatii padurii. De exemplu parcelele aflate pe dealuri in vecinatatea localitatilor urbane au rol benefic impotriva inundatiilor si viiturilor datorita capacitatii de a retine apa in cazul precipitatiilor abundente. Pentru aceasta este folosita o harta tematica avand afisate altitudinile parcelelor de padure.


Calitatea padurii poate fi evaluata dupa marimea padurii, conectivitatea dintre parcele, panta, etc. Asa cum arata figura 1, pentru parcela selectata, aplicatia furnizeaza urmatoarele atribute: suprafata = 3.7 ha, tip arboret = „Ceret de dealuri de productivitate mijlocie (17%), altitudine = 240m, panta = 8 grade si grupa functionala = 1-4B (paduri in jurul municipiului Targu-Jiu).


* Calculul distantelor si ariilor


Masurarea distantei unei parcele fata de un drum se face imediat si ne ajuta sa intelegem potentialul acelei parcele. Daca este mai apropiata de un drum are potential mai mare de exploatare a lemnului, iar daca este mai departata ofera o mai mare diversitate a speciilor de plante si animale.


* Pregatirea interventiei in caz de incendiu la padure.


Departamentul de pompieri este interesat sa foloseasca aplicatia GIS in dispecerat pentru a putea avea un set de informatii rapide in cazul unui incendiu. Este important sa cunoasca tipul de arboret pentru ca de acesta depinde si procesul de ardere. De asemenea, este importanta suprafata de padure si distanta fata de zona urbana pentru a evalua pericolul incendiului. Aplicatia poate furniza distanta pe drum pana la cel mai apropiat punct al parcelei, dar si distanta si altitudinea prin padure care mai trebuie strabatuta de echipa de pompieri pana la punctul de interventie.


* Analiza spatiala pentru evaluarea parcelelor cu risc de eroziune si alunecare.


Consiliul Judetean Gorj este interesat in evaluarea riscurilor de alunecare si eroziune a terenurilor. Dupa tipul functional se pot analiza parcelele cu risc la eroziune si alunecare. Figura 2 prezinta parcelele cu risc la eroziune si panta mai mare de 30% colorate in rosu si parcelele care au substraturi de sol cu risc de alunecare colorate in mov.


* Urmarirea in timp a unei parcele



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite