Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Industria alimentara fata in fata cu integrarea

21 Martie 2007




2. convergenta este de asteptat insa sa se produca nu numai la nivelul veniturilor, ci si la nivelul preturilor – atat la produsele agricole, cat si la terenuri;


3. standardele comunitare de productie si de comercializare vor stimula restructurarea reala a sectorului agro-alimentar romanesc, in special a sectorului zootehnic;


4. totodata, desi normele comunitare vor fi mai greu de aplicat la nivelul exploatatiilor agricole de semisubzistenta, ele vor juca un rol important in scoaterea la suprafata a unei insemnate parti a economiei subterane.


Controalele sanitare veterinare – obiect de discutie intre patronat si autoritati


Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) a elaborat Ordinul presedintelui ANSVSA nr. 11 din 24 ianuarie 2007, care se refera la unitatile supuse autorizarii si inregistrarii sanitare veterinare conform reglementarilor in vigoare. Prevederile ordinului reglementeaza activitatea de control sanitar veterinar in unitatile de procesare si depozitare, in vederea:
– asigurarii controlului sanitar veterinar pentru produsele de origine animala importate din tari terte;
– urmaririi modului de eliminare a stocurilor de produse de origine animala neconforme, importate din tari terte inainte de 31 decembrie 2006, care se afla in unitatile de depozitare de pe teritoriul Romaniei;
– asigurarii controlului sanitar veterinar in unitatile de depozitare unde se afla produse de origine animala obtinute in unitati de industrie alimentara care beneficiaza de perioada de tranzitie pana la 31 decembrie 2009 si care nu pot fi destinate procesarii ulterioare in unitati de industrie alimentara incadrate in categoria celor care sunt conforme normelor si cerintelor europene.


Elaborarea Ordinului presedintelui ANSVSA nr. 11/2007 reprezinta o continuare normativa a Ordinului 90/2004 prin care se asigura supravegherea sanitara veterinara permanenta a unui numar de peste 1000 unitati de producere, procesare, depozitare si comercializare a produselor de origine animala. Incetarea activitatii personalului sanitar veterinar care supravegheaza aceste unitati poate avea consecinte deosebit de grave pentru sanatatea publica prin lipsa unei supravegheri sanitare veterinare. Astfel, nu se va mai putea realiza urmarirea alimentelor pe tot lantul, de la producator la consumator, atat a produselor alimentare comercializate pe piata nationala, cat si a celor care fac obiectul exportului.


In data de 22 februarie, la sediul ANSVSA a avut loc o intalnire intre reprezentantii institutiei si cei ai patronatelor si asociatiilor de profil din industria alimentara. Dialogul a fost purtat pe marginea propunerilor de modificare a Ordinului 11/2007, inaintate ANSVSA de catre reprezentantii companiilor din domeniu.


Propunerile au fost analizate si, in urma celor convenite, ANSVSA elaboreaza un proiect de act normativ, prin care se vor modifica unele prevederi referitoare la:
– modelul de contract dintre unitatea de productie si DSVSA judeteana;
– cadrul organizatoric si personalul care efectueaza controalele oficiale in unitatile care produc alimente de origine animala;
– stabilirea procedurii de tarifare a controalelor oficiale.


Presedintele ANSVSA, Marian Avram, considera ca situatia se va clarifica intr-un timp scurt, in conditiile in care exista interes si disponibilitate de ambele parti.


Ovidiu Grama



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite