Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Hai la o plimbare wireless!

10 August 2007




Potrivit companiei de cercetare de piata, ABI Research, numarul hotspoturilor Wi-Fi la nivel global va creste cu 25% pana la sfarsitul anului 2007, ajungand la 179.500. In timp ce aproape 72% dintre aceste locatii pentru internet wireless se gasesc in America de Nord si Europa, regiunea Asia Pacific are o rata de crestere foarte rapida, potrivit unui raport al ABI Research.
Cresterea hotspoturilor Wi-Fi din China a fost mai ponderata dar, totusi, regiunea Asia Pacific se va apropia pana in 2012 ca numar de hotspoturi de America de Nord.
Potrivit raportului, Europa ramane in acest domeniu, totalizand peste 70.000 de hotspoturi. Cei mai mari ambasadori ai hotspoturilor sunt lanturile de retail. Spre exemplu, potrivit oficialilor ABI Research reteaua de restaurante McDonalds, care cuprinde peste 4.000 de unitati, isi transforma rapid locatiile in hotspoturi.
„Peste 900.000 de puncte de acces vor fi vandute in 2007 pentru punerea in functiune a hotspoturilor“, a declarat Stan Schatt, vicepresedintele companiei ABI Research. El a mai spus ca pe langa cresterea numarului de hotspoturi si a utilizatorilor care folosesc aceste facilitati, a crescut foarte mult numarul sesiunilor Wi-Fi per utilizator.
„Acest lucru inseamna ca utilizatorii se conecteaza tot mai des pentru a-si verifica e-mail-urile si pentru a naviga pe Internet“, a spus Schatt. Cu peste 46.000 de hotspoturi in intreaga lume, industria hoteliera continua sa implementeze tehnologia Wi-Fi. ABI Research estimeaza ca serviciile de voce bazate pe Wi-Fi vor deveni din ce in ce mai atractive pentru multe lanturi hoteliere
In Romania, potrivit ultimului raport, ANRCTI identifica 434 de locatii cu acces la internet de tip Wi-Fi „hotspot“ la mijlocul anului trecut.


Operatorii romani incearca sa faca business prin hotspoturi pentru internet


Deocamdata, la noi, operatorii romani de telecomunicatii nu prea se inghesuie sa ofere hotspoturi gratuite. Spre exemplu, Vodafone Romania nu ofera internet wireless gratuit decat in anumite ocazii sau in cadrul unor evenimente. Altfel, prin serviciul Vodafone NetZone, in 35 de hotspoturi situate in cele mai renumite hoteluri de patru si cinci stele din Romania, accesul la Internet se face pe baza cartelelor valorice Vodafone disponibile in locatiile unde este activ serviciul.
„Cartelele sunt gandite atat pentru cei care vor sa acceseze Internetul o ora sau doua, cat si pentru cei care au nevoie de acces continuu, timp de cateva zile, daca se afla, spre exemplu, la un simpozion sau la un targ de afaceri”, au declarat reprezentantii companiei pentru Market Watch.
Pentru a instala servicul Vodafone, proprietarul unei locatii trebuie sa puna la dispozitie doar spatiul necesar si alimentarea cu energie electrica, compania suportand costurile aferente echipamentelor si instalarii acestora.
„Vom instala hotspoturi in functie de solicitarile pe care le primim din partea potentialilor parteneri interesati care identifica, la randul lor, dorinta clientilor de a beneficia de acest serviciu intr-o anumita locatie“, au mai declarat oficialii Vodafone Romania.
Cam acelasi lucru il urmareste si operatorul Zapp, dar care ofera acces gratuit in vederea testarii serviciului timp de 10 minute pe zi per computer (un laptop sau un dispozitiv PDA) folosind „username“-ul free si „parola“ free. Serviciul platit, pe baza de cartele, poate costa intre doi dolari si 50 dolari. Totusi, serviciul Zapp poate fi accesat in mod gratuit in anumite locatii, care au contract cu operatorul, precum cele ale companiei MOL.
In 13 statii MOL, clientii pot avea acces la Internet wireless gratuit prin hotspoturile Zapp. Utilizatorii de Internet wireless mai pot folosi serviciile Zapp si in taxiurile din aeroportul Henri Coanda, dar doar primele 10 minute sunt gratuite, dupa aceasta perioada tariful fiind de doi dolari pe ora. Cardurile pre-platite pot fi achizitionate din taxiuri.


Tudor Chirtoaca



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite