Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

A intrat in impas votul electronic?

10 August 2007




Olanda


Poate cel mai spectaculos esec al computerelor de vot a fost intalnit in Olanda, unde masinile de vot numite Nedap erau folosite pentru peste 90% din voturile din Olanda. Acestea au fost “sparte” in Octombrie 2006 de un grup numit “Nu avem incredere in computerele de vot” intr-o demonstratie in direct pe postul national de televiziune. Intregul proces a fost apoi explicat stiintific intr-un raport public care explica cum merge programul, cum a fost creat software-ul de crack si cum au capatat controlul asupra rezultatelor votului. Mai mult, grupul a demonstrat si cum emanatiile radio de la aceste masini de vot pot fi interceptate de la cativa metri distanta si se poate afla cu cine s-a votat. Filmuletul care explica cum se face aceasta interceptare poate fi gasit si astazi pe YouTube.


Irlanda


Un raport al unei Comisii Independente privind Votul Electronic din 2006 a amanat aplicarea unui sistem electronic de vot, considerandu-se ca la momentul actual nu se poate recomanda folosirea acestui sistem. Raportul a cerut “imbunatatirea” sistemului prezentat pe nu mai putin de opt directii principale, de la adoptarea unor sisteme de securitate adecvate pana la inlocuirea softului folosit pentru indeplinirea tuturor criteriilor impuse.


Estonia


Micul stat baltic este una din putinele experiente pozitive din lume cu privire la votul electronic. In alegerile parlamentare de la sfarsitul lui februarie 2007, peste 30 000 de persoane si-au exprimat opinia prin votul electronic pe Internet, folosind cartile de identitate electronice, care contin si un cip electronic. Nu au fost semnalate probleme.
Dincolo de balbaieli si esecuri, diversele sisteme de vot electronic continua sa fie sustinute de unele guverne, dar si de organizatii internationale ca Recomandarea Rec (2004)11 a Consiliului Europei, care vizeaza reglementarea standardelor legale, operationale si tehnice legate de sistemul electronic de votare. Dar in toate cazurile se apeleaza intai la experti independenti pentru testarea sistemelor propuse pentru implementare. Pentru ca a scrie legea care sa permita votul electronic este usor, insa a ne asigura ca sistemul este functional si de incredere este infinit mai greu.


Bogdan Manolea



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite