Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

In atentia viitorul guvern: Bucla locala – problema Romaniei pe termen mediu!

26 Octombrie 2004




Tarile din UE care folosesc un mecanism similar au o densitate telefonica medie de circa 55%, nu 21% cat are Romania. Mecanismul de care vorbim (legea serviciului universal), este utilizat in aceste tari pentru rezolvarea unor cazuri izolate. Inainte de a aplica legea serviciului universal Romania trebuie sa accelereze telefonizarea tarii si in special, a zonelor rurale, ridicand densitatea telefoniei fixe la o valoare normala pentru Europa Centrala – cca. 30%. Cu 1 miliard Euro se pot instala (0.5–1) milion noi linii telefonice in zonele rurale, Romania trebuind sa plateasca acest pret ca o preconditie a aderarii la UE.



Finantarea telefonizarii Romaniei


De unde ar trebui atrasi aceste bani? In primul rand, de la fondurile pe care telecomunicatiile romanesti le genereaza. De exemplu: vanzarea a 4 licente 3G care ar putea aduce US$140 milioane; vanzarea unor pachete importante de actiuni din operatorii RomTelecom, Radiocomunicatii, Telecomunicatii CFR, Teletrans, ar putea aduce circa US$500 milioane; diversele taxe pe care le platesc operatorii de telecomunicatii (frecvente, etc.). Este important ca fondurile din telecomunicatii sa contribuie la dezvoltarea telecomunicatiilor! Sau, privatizarea operatorilor Teletrans, Telecomunicatii CFR, etc. ar putea fi facuta prin marire de capital, astfel incat fondurile rezultate sa contribuie la dezvoltarea infrastructurii de telecomunicatii. Alte surse de finantare ar putea fi fonduri de la bugetul de stat sau fonduri de la UE. Romania trebuie sa includa in bugetul sau fonduri pentru telefonizarea zonelor rurale! Ministrul Mircea Geoana anunta la finele anului 2003 ca fondurile alocate Romaniei de catre Uniunea Europeana prin programele ISPA, SAPARD si PHARE si prin alte proiecte mari de infrastructura, se ridica la Euro 3 miliarde pentru perioada 2004 - 2006. In februarie 2004 s-a anuntat ca UE va acorda Euro10 miliarde Romaniei intre anii 2007 si 2009 pentru accelerarea integrarii, banii fiind destinati, in principal, zonelor rurale – sponsorizarea fermierilor si construirea de infrastructura. O parte importanta din aceste fonduri trebuie directionata catre infrastructura de telecomunicatii, pentru ca telecomunicatiile sa poata deveni motorul dezvoltarii economice a Romaniei in urmatorii ani.


Asa cum spuneam, cu 1 miliard US$ se pot instala circa 1 milion de linii noi utilizate de operatorii de telecomunicatii, care vor putea oferi astfel servicii de telecomunicatii la costuri mult mai mici (cheltuielile capitale/investitiile fiind suportate de stat, existand deci numai cheltuieli operationale), adica la tarife mai mici decat cele practicate astazi de RomTelecom si fara taxa de instalare, mai accesibile unei populatii rurale cu venituri reduse. Tarifele mici pot conduce pe termen mediu la o crestere continua a traficului generat de aceste noi linii telefonice, mentinand o afacere lucrativa.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite