Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Nistoran vrea resuscitarea priorităţilor ANRCTI

25 Septembrie 2008




„Mă refer şi la ANRCTI, prin decizia de amânare a scăderii tarifelor de interconectare pentru operatorii mobili”, afirma Nistoran.

Interconectarea să rămână aşa cum e, dar să se schimbe

Nistoran afirmă că reducerea tarifelor de interconectare la 5,03 eurocenţi pe minut între operatorii de telefonie mobilă Orange şi Vodafone, planificată a avea loc la 1 ianuarie 2009, rămâne deocamdată în grafic, dar este posibil să fie schimbată, dacă autoritatea va constata că este cazul.


„Acum derulăm o reanalizare a pieţei, pentru că trebuie să vedem şi ce efecte se produc în viitor şi să preîntâmpinăm anumite lucruri. Vreau să analizăm din nou piaţa pe segmentele relevante pentru a vedea dacă este nevoie să amendăm strategia asta, dacă este nevoie să modificăm banda de descreştere a tarifelor şi cât timp este nevoie să mai păstrăm asimetria”, spune Nistoran.
Orange şi Vodafone, care îşi împart cea mai mare parte din piaţa locală de telecomunicaţii, evaluată la peste 4,5 miliarde de euro în 2007, sunt singurii operatori de telefonie mobilă pentru care s-au reglementat tarifele de interconectare, având o poziţie dominantă.


În timpul mandatului lui Dan Georgescu, ANRCTI a amânat planul instituţiei, de reducere a tarifelor de interconectare, arzând astfel o etapă. Autoritatea a fost atunci asupru criticată de industrie.


„Atunci s-a amânat scăderea. Nu ar fi trebuit să se amâne. Acum logica nu este chiar aşa. În momentul de faţă pe zona asta suntem foarte competitivi, pe locul trei în Europa, o să fim pe locul doi, după Cipru”, spune Nistoran.


„Există riscul, pe care şi l-au atras mulţi operatori, al dezechilibrării balanţei de plăţi între apelurile internaţionale, cele care vin şi cele care pleacă din România”, afirmă Nistoran.


Tariful de interconectare este taxa care trebuie plătită de către un operator pentru terminarea apelurilor în reţeaua Orange sau Vodafone.

Potrivit oficialilor ANRCTI, România a luat-o înaintea celorlaltor ţări din Europa, având în prezent unul dintre cele mai scăzute tarife de interconectare.


Uniunea Europeană va recomanda, începând cu luna octombrie, ca ceilalţi reglementatori, din celelalte ţări europene, să accelereze procesul de scădere a tarifelor de interconectare în ţările lor.


„Nouă nu cred că ne mai poate spune scădeţi-l mai mult. Ceilalţi reglementatori n-au lucrat suficient de repede”, spune Nistoran.


Cum va fi îmbunătăţită relaţia cu operatorii de telefonie mobilă
Nistoran deplânge faptul că instituţia pe care o conduce este în litigii cu toţi marii operatori de pe piaţa de telecomunicaţii.


„Acest lucru se întâmplă pentru ca Autoritatea nu a avut autoritate, tocmai pentru că a luat decizii contestabile”, spune preşedintele ANRCTI.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite