Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Criza poate fi benefică pentru construcţii

30 Aprilie 2009




În proiectele structurale, aceste soluţii sunt vitale. Din păcate, la masa contractorilor pentru aceste proiecte nu întâlnim aproape deloc firme româneşti şi asta din cauza lipsei competenţelor de a gestiona proiecte de dimensiuni mari. Firmele româneşti trebuie să se mulţumească să acţioneze ca subcontractori din cauza lipsei de competenţe în project management.


Florin Popa afirmă că standardizarea informaţiilor referitoare la proiect, precum şi accesul diferenţiat la aceste informaţii sunt doar câteva dintre beneficiile utilizării unor astfel de soluţii, adugând că „pe lângă aspectul tehnic informatic, e nevoie şi de oameni competenţi care să fie capabili să prevadă, să conştientizeze la timp şi să ştie efectiv ce să facă cu informaţiile respective. Soluţiile de acest gen au marele avantaj că favorizează lucrul în echipă şi comunicarea informaţiilor în cadrul echipei de proiect, ceea ce înseamnă eficientizare, coordonare şi o administrare mai bună a timpului de lucru”.


Accesul la proiectele finanţate din fonduri europene şi guvernamentale se face cu prioritate de către firmele care au implementate proceduri de project management, care au specialişti care cunosc modul de organizare şi operare a acestor proiecte.


Factorii de succes ai unui proiect

În gestionarea unui proiect sau altul, societatea de construcţii depinde de mulţi factori, furnizorii de materiale, furnizorii de utilaje, transportatorii, forţa de muncă şi implicarea băncii sau entităţii care asigură finanţarea. Succesul unui proiect înseamnă, de fapt, respectarea bugetului alocat şi predarea către client a obiectului proiectului la calitatea contractată şi în perioada de timp stabilită.


Marius Găitan e convins că primul element al succesului unui proiect este project managerul, urmat de echipa de proiect şi de ceilalţi factori determinanţi – calitate, timp, cost.


Florin Popa crede că un proiect de succes nu este un proiect fără probleme, ci unul în care acestea au fost prevăzute, analizate şi rezolvate în cel mai bun mod cu putinţă.


Reversul medaliei – eşecul

Lipsa competenţelor managerilor de proiect sau a unor membri din echipa de proiect, slaba planificare sau insuficienţa resurselor – financiare, materiale, umane – lipsa unei metodologii de project management sau a proceselor de monitorizare şi control sunt doar câţiva dintre factorii care conduc la eşecul unui proiect în domeniul construcţiilor.


„În România, multe proiecte eşueaza şi din cauza neutilizării managementului de proiect, deoarece dimensiunea proiectelor în care se implică o societate de construcţii trebuie aleasă în funcţie de propria capacitate logistică, lucru de multe ori ignorat de firmele contractoare, dar şi de entităţile care fac achiziţia”, explică Marius Găitan.


Va deschide criza ochii constructorilor români?

Orice criză are o parte negativă şi una pozitivă. Cea negativă este legată, în principal, de reducerea ritmului activităţii economice, cu efecte imediate în plan social. Partea pozitivă este legată de faptul că orice criză impune ca lucrurile să se schimbe. Consultanţii în PM cred că spargerea conservatorismului şi managementului dogmatic, introducerea creativităţii şi inovaţiei care să fundamenteze noi strategii, flexibilizarea proceselor de business şi adaptarea la noi direcţii strategice de dezvoltare pot fi doar câteva dintre soluţii.


„Aici vorbim de regândirea proceselor de business existente, revizuirea acestora, stabilirea factorilor cheie de succes şi propagarea măsurilor până la ultimul salariat din organizaţie. Sunt lucruri legate de managementul schimbării, pe care mulţi manageri evită să le abordeze”, spune Marius Găitan.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite