Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Industry Watch >> IT&C >> Stiri si comunicate

Studiu ITC: criza economică a dus industria locală TI&C la nivelul din 2007

19 Februarie 2010




Populaţia de firme TI&C a continuat să se mărească în 2008, depăşind 21.200 (cca 3% din numărul total pe economie). Peste trei sferturi din acestea aparţin sectorului software şi servicii IT care a rămas unul din cele mai dinamice din punctul de vedere al iniţiativei antreprenoriale. Tendinţa de creştere numerică din ultimii ani a fost stopată deabea în 2009 când înrăutaţirea mediului economic şi financiar a provocat dispariţia unor firme mici şi mijlocii, şi a pus în dificultate chiar şi companii mari. Câteva din marile firme TI&C se numără printre cele mai puternice companii ale României. Este vorba, în primul rând, de cei doi mari operatori telecom (Orange şi Vodafone) care fac parte din primele 10 companii în ordinea cifrei de afaceri, dar şi de alte 6 societăţi (Romtelecom, Nokia, RCS/RDS, Altex, Cosmote şi Flamingo Internaţional) care au intrat în 2008 pe lista primelor 100 de companii. Se poate spune că, faţă de anii anteriori, companiile TI&C au înregistrat o uşoară pierdere de teren în astfel de top-uri, fiind devansate de societăţile din domeniile energetic, utilităţi şi retail.


Concentrare
Întărirea continuă a marilor companii sugerează o posibilă accentuare a concentrării, dar tendinţa pieţei este mai degrabă contrară, iar între sectoare există mari diferenţe. Cel mai înalt grad de concentrare se menţine în telecomunicaţii (64% pentru primii trei operatori şi 85% pentru primele 10 societăţi) şi în sectorul hardware (50% şi 72%). In contrast, sectorul software şi servicii se caracterizează printr-o repartiţie mult mai uniformă a cotelor de piaţă, primele trei societăţi acumulând 10% din cifra de afaceri totală, iar primele 10 doar 25%, iar comparaţia cu anii anteriori indică o uşoară diminuare a acestor procente. IMM-urile reprezinată ca număr peste 99,7% din industria TI&C, iar sectorul software şi servicii rămâne reprezentativ din acest punct de vedere cu 700 de societăţi mijlocii şi mici şi cca 15.900 de microîntreprinderi. IMM-urile domină sectorul nu numai ca număr ci şi ca volum de activitate acumulând 78% din cifra de afaceri şi 81% din personal.


M&A


Mişcarea de consolidare a continuat în 2008 şi 2009, dar cu mai puţine tranzacţii spectaculoase în comparaţie cu anii anteriori. In toate cele trei sectoare au predominat achiziţiile strategice, în timp ce investiţiile financiare au fost reduse ca număr şi volum. Multe din tranzacţiile din zona distribuţie şi retail TI sau din telecomunicaţii au avut loc anul trecut pe fondul dificultăţilor financiare în care au intrat unele companii In software şi servicii achiziţiile au vizat de regulă firme disponibile de mărime medie-mică, cu cifre de afaceri de câteva milioane de euro. In urma achiziţiilor din ultimii ani, sectorul software şi servicii nu mai cuprinde în segmentul firmelor cu venituri de peste 10 mil.euro decât trei societăţi în care se păstrează capitalul integral româesc. ISD. Fluxul de investiţii străine în TI&C a continuat în 2008, o dată cu accentuarea interesului pentru România ca locaţie offshore şi near-shore şi s-a materializat prin deschiderea a noi unităţi de producţie şi centre R&D sau de servicii, alături de extinderea celor existente. In 2009, când fluxul total ISD în România s-a redus sub jumătate, o serie de investiţii TI&C (cum ar fi cele ale unor furnizori Nokia) au fost amânate, dar, în acelaşi timp, alte noi centre de producţie sau servicii au fost anunţate pe tot parcursul anului. Acumularea investiţiilor străine a condus întărirea dominaţiei “întreprinderilor ISD” (în care investitorul străin deţine peste 10%). Ponderea acestora in cifra de afaceri sau valoarea adăugată a ajuns la 80% în telecomunicaţii şi la peste 75% în sectorul hardware. Procentul este mai scăzut în software şi servicii (cca 40%), dar dacă se iau ca referinţă companiile Top 100, ponderea se apropie şi aici de 75%.


Personal




Personal

Efectivul de angajaţi în industria TI&C a ajuns la 130.550 în 2008, reprezentând cca 2,7% din totalul pe economie. Cea mai mare parte a personalului IT&C a lucrat în servicii (59.000 în software şi servicii TI şi 49.800 în telecomunicaţii). In software şi servicii 2008 a fost al şaselea an consecutiv de mărire cu peste 7.000 a numărului de angajaţi, iar pe piaţa forţei de muncă s-a prelungit starea de criză generată de decalajul între cererea şi oferta de personal specializat. În 2009 personalul TI&C a coborât sub 130.300, scăderea (-0,2%) fiind neînsemnată în comparaţie cu reducerea puternică la nivelul întregii economii (-10%). In sectoarele de servicii s-a înregistrat o tendinţă de comprimare în ultimele trimestre, care continuă şi la începutul acestui an, dar numărul mediu de angajaţi pe întreg 2008 a avut o uşoară creştere. Multe din firmele aflate în dificultate au evitat să disponibilizeze specialiştii recrutaţi cu greu în anii anteriori, iar în centrele multinaţionalelor şi la unele companii locale angajările au continuat în 2009.


Salariile şi productivitatea


Salariul brut mediu anual TI&C s-a ridicat în 2008 la 8.722 euro, în creştere cu 8% şi cu diferenţe destul de mari între sectoare: 10.550 euro în telecomunicaţii, 8.180 în software şi servicii şi 6.010 în hardware. Nivelul mediu a fost depăşit de două-trei ori la principalii operatori de telefonie, la multe companii de software şi consultanţă TI, în centrele R&D şi, mai ales, în filialele multinaţionalelor. In sectorul software şi servicii, anul 2008 a adus o temperare a tendinţei de escaladare a salariilor şi o reducere a decalajului dintre creşterea salariilor (+13%) şi cea a productivităţii (+11%). 2009 este primul an de scădere a salariilor IT&C, cu reduceri în euro de 6%-8% în cele trei sectoare (echivalentă cu o creştere cu 9% - 7% în lei constanţi) şi cu modificări radicale ale raportului de forţe pe piaţa mincii.


Geografia TI&C




Tags: criza, ITC, studiu, Romania

Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite