Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Industry Watch >> IT&C >> Stiri si comunicate

Studiu ITC: criza economică a dus industria locală TI&C la nivelul din 2007

19 Februarie 2010







goegrafia industriei



Bucureşti îşi menţine rolul de pol absolut al industriei TI&C. In capitală se realizează o cifră de afaceri de peste 6,8 mld.euro (75% din totalul TI&C), se generează o contribuţie la PIB de peste 3 mld.euro (80% din total) şi lucrează peste 74.000 de angajaţi IT&C (59% din total) Producţia de software şi servicii se acumulează, după Bucureşti (62%), în regiunile Vest şi Nord-Vest cu 8% fiecare, după care urmează Centru şi Sud cu câte 6%, în timp ce sectorul hardware este concentrat în Vest şi Nord-Vest (care deţin împreună 80% din producţie şi 66% din cifră de afaceri), după care urmează capitala. Concentrarea activităţilor TI&C in locaţiile tradiţionale (Bucureşti, Timişoara, Cluj), determinat companiile şi noii investitori să-şi îndrepte atenţia şi spre alte zone ale ţării. In software şi servicii alternativa este căutată la Iaşi, Braşov, Sibiu, Galaţi şi Craiova, iar în hardware mişcarea pare a fi spre Transilvania, evitându-se însă îndepărtarea de graniţa de vest din cauza situaţiei infrastructurii de transport.


2010 şi ieşirea din criză


Deşi 2010 este considerat anul ieşirii din recesiune, majoritatea factorilor care ar trebui să determine relansarea economiei (consumul intern, creditarea, investiţiile din sectorul public, diminuarea şomajului, etc) sunt puşi sub semnul întrebării, iar reluarea creşterii pare a se amâna spre jumătatea a doua a anului. În acest context este posibil ca sectoarele TI&C să aibă in 2010 o evoluţie pozitivă determinată mai mult de efectele redresării economiilor dezvoltate decât de fundamentele economiei româneşti Consumul TI al populaţiei se va menţine încă 2-3 trimestre la nivelul scăzut din 2009, iari în zona întreprinderilor reluarea imediată a investiţiilor TI este puţin probabilă. Consumul intern de servicii TI va reveni treptat, dar un reviriment mai vizibil va surveni deabea în jumătatea a doua anului. Pe de altă parte, contractele externe şi activitatea centrelor R&D şi de servicii ale multinaţionalelor vor cunoaşte un avans mai pronunţat, astfel încât, pe întreg anul 2010, sectorul software şi servicii poate să înregistreze o creştere cu peste 5% apropiindu-se de nivelul din 2007. În telecomunicaţii situaţia se va stabiliza probabil la valori egale sau uşor mai coborâte decât cele din 2009, regresul segmentului voce fiind compensat de măriri la serviciile Internet şi de date, iar în semestrul doi sunt posibile creşteri cu câteva puncte procentuale În hardware şi electronică demararea unor investiţii străine, printre care cele amânate în 2009 şi un flux pozitiv de comenzi la unităţile de producţie existente pot conduce la un avans cu 5% - 10%. 2010 va fi deci un an de creştere pentru sectoarele TI&C, dar cu rate foarte modeste, iar în cazul serviciilor nu se reveni nici măcar la nivelul din 2007. Companiile TI&C trebuie să se obişnuiască cu gândul că extinderea spectaculoasă şi creşterile anuale cu zeci de procente dinaintea crizei nu mai sunt posibile în anii imediat următori.




Materialul complet, realizat de Mircea Vuici,consilier al Institutului pentru Tehnică de Calcul,va fi disponibil la www.itc.ro incepând cu data de 23.02.2010.




Tags: criza, ITC, studiu, Romania

Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite