Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Soluţii SWIFT pentru piaţa plăţilor

12 Martie 2010




- Serviciul de mesagerie SWIFT InterAct,
- Standardele de mesaje UNIFI ISO 20022 XML,
- Un set de reguli definite conform celor mai bune practice ale pieţei,
- Parteneriatul cu furnizori de aplicaţii.


În prezent soluţia SWIFT E&I este utilizată de peste 70 de instituţii financiare şi câteva mari corporaţii. Pentru bănci, această soluţie reduce costurile cu investigaţiile, uşurează asigurarea conformităţii cu reglementările în materie de prevenirea şi combaterea spălării banilor, ducând de asemenea la îmbunătăţirea serviciilor furnizate clienţilor.


În domeniul soluţiilor destinate infrastructurilor de plăţi, SWIFT furnizează soluţii pentru compensarea şi decontarea plăţilor. În prezent, peste 50 de sisteme de compensare, cu trafic cuprins între 500 şi peste 200.000 de plăţi pe zi, se bazează pe infrastructura şi soluţiile SWIFT.


SWIFT a completat portofoliul de soluţii iniţial destinate pieţei plăţilor de mare valoare cu soluţii destinate pentru plăţile de mică valoare şi case de compensare.


În majoritatea ţărilor europene infrastructurile de plăţi se află în procese de transformare, determinate de actualele dezvoltări care au loc pe piaţa europeană a plăţilor. Printre factorii care duc la modificarea modelului ACH putem enumera implementarea SEPA, dezvoltările tehnologice, creşterea şi diversificarea cerinţelor clienţilor.


În derularea proiectului SEPA, de armonizare şi standardizare a proceselor de plăţi în euro la nivel european, SWIFT joacă un rol foarte important prin dezvoltarea de standarde, furnizarea unui set de produse şi servicii pentru a facilita inter-operabilitatea în industria financiară, punerea la dispoziţia băncilor a platformei SWIFTNet pentru testarea conformităţii cu SEPA şi dezvoltarea unor servicii noi.


Portofoliul de soluţii destinate segmentului plăţilor este completat de soluţiile pentru corporaţii – prezentate pe scurt în numărul trecut al revistei - care creează un canal de comunicaţii securizat şi standardizat pentru schimbul de informaţii financiare între sistemul bancar şi clienţii corporatişti.




Rodica Tuchilă, Consilier principal, Asociaţia Română a Băncilor



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite