Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Poezia HR, sau „inutilitatea“ departamentelor de resurse umane

03 Aprilie 2010




• Un prim motiv: nu există nici cea mai vagă idee asupra obiectivelor şi responsabilităţilor pe care acest departament trebuie să şi le asume. Atât timp cât nu există aşteptări, nu vor exista nici rezultate, dar vor exista cheltuieli!


• Un alt motiv: aşteptările există, dar nu ocupă o normă întreagă. Să presupunem că aveţi 20 de angajaţi şi unica problemă legată de resursele umane este partea administrativă. În loc să angajaţi un HR Manager, poate că ar trebui să luaţi în calcul externalizarea.


• Poate cel mai important motiv: nu puteţi bugeta activitatea de resurse umane. Niciunul din oamenii valoroşi din piaţa de HR nu deţine bagheta magică. Degeaba angajaţi un departament HR, dacă nu-i puteţi pune la dispoziţie un buget minimal de cheltuieli, pe care să-şi poată baza intervenţiile.


Există şi câteva semne care atestă că se impun schimbări în componenţa departamentului HR şi anume:


• Atunci când indicatorii măsurabili privitori la activitatea HR nu au valoare optimă, mai ales dacă sunt la extrema dăunătoare (mă refer aici la fluctuaţia/retenţia de personal, satisfacţia angajaţilor, performanţele angajaţilor, eficienţa proceselor de recrutare şi selecţie în timp, buget şi număr de persoane rămase în organizaţie, intervalul optim de timp şi numeroase altele asemenea).


• În cazul în care conflictele de muncă şi implicaţiile legale devin deranjante, mai ales dacă vorbim despre companii care nu beneficiază de prezenţa sindicală. În mod normal, dacă partea de administrare a personalului este făcută corect, iar legislaţia este respectată, nu există motivul unor conflicte de muncă rezolvabile cu ajutorul instituţiilor judecătoreşti.


Data viitoare lăsăm „poezia” şi inutilitatea deoparte, trecând la partea pragmatică şi la necesitatea asumării managementului HR.




Valentina Neacşu
Senior Consultant - ITex



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite
Popescu
Dragi patroni, hai sa va spun cum functioneaza mafia din HR si cum puteti reduce cheltuielile in plina criza. HR-istii ar sta degeaba daca n-ar avea interviuri si nu ar demonstra sefului ca au de munca, motiv pentru care au grija sa creeze fluctuatii de personal angajand persoane nepotrivite de multe ori. Fluctuatiile determina angajarea de noi persoane iar angajarea de noi persoane le demonstreaza existenta in fata patronului. E un cerc vicios pe care HR-istii il sustin afirmand ca o firma nu poate exista fara acest departament. Dragi patroni, platind o phutelnita de servici riscati sa dati faliment chiar. In Romania puteti gasi phutelnite doar laudandu-va lor ca sunteti patroni (nu e nevoi sa le platiti: toti stiu ca Romania este o tara de femei usoare, nu frumoase cum incearca acestia sa curete culoare maro putrand-o cu alb), este mai usor sa ii puneti pe manageri sa recruteze. Acestia stiu sigur ce om vor in echipa lor si daca se integreaza punandu-i intrebarile potrivite fara porcarii de genul: unde te vezi peste 5 ani? De asemenea, puteti utiliza teste pentru a recruta oamenii potriviti si un control psihologic la un expert in domeniu, un specialist care va poate prezenta in detaliu si cu avizare profilul psihologic al candidatului respectiv. In acelasi timp, candidatul fiind fata in fata cu viitorul lui sef isi va da seama daca si-l doreste ca sef sau nu. Acest manager poate explica la interviu mai in detaliu activitatea pe care o va efectua angajatul in firma si va afla daca se potriveste pe post sau nu. De asemenea, un manager nu va fi interest sa creeze fluctuatii intr-o firma pentru ca nu va avea timp pentru asa ceva, candidatii buni putand ramane pentru mult timp in compania dvs. Veti fi avantajati si la plata salariilor, nemaitrebuind sa platiti o "echipa" intreaga de inutili.
25 Iulie 2014, 10:01:54