Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Serviciile de inginerie biomedicala-Pro domo internalizare

20 Mai 2005




3.Calitate superioara asigurata de cunoasterea dinauntru a “terenului” (puncte forte/vulnerabile).

4.Siguranta in exploatare (securitatea pacientului si a personalului sporita prin responsabilitate asumata pe termen lung).

5.Singura posibilitate reala de a realiza parteneriatul veritabil cu personalul medical in interventiile I.T. (prin acomodare, cunoastere reciproca pe termen lung).

6.Singura posibilitate de dezvoltare a unor piste proprii de cercetare, specifice spitalului universitar.

7.Singura posibilitate a adaptarii/dezvoltarii operative in situ a unor tehnologii specifice interventiilor sau tratamentelor medicale in care spitalul detine nivelul de excelenta nationala sau internationala.

8.Sansa acordata inginerilor biomedicali/clinici formati in tara noastra de a-si valorifica pregatirea in tara contribuind la cresterea calitatii actului medical.

Reporter:De ce externalizarea nu reprezinta solutia viabila pentru Romania?
Radu Negoescu:
1.Este solutia naturala, spontana de tipul “laisser faire”, practicata de nevoie in organizarea actuala a sanatptii, care produce efectele cunoscute: ignorarea (fara rea credinta, prin faptul ca administratorii neconsiliati tehnic sunt orientati catre actul medical incluzand numai personalul medical) sau subutilizare cronica a resurselor tehnologice; costuri ocazionale extreme pentru atingerea performantei – dificil de acceptat d.p.v. etic intr-un sistem subfinantat (mai cu seama referitor la prevenire)

2.Economia de personal spitalicesc este falsa: out-contractorii sau furnizori serviciilor cu bucata sunt de fapt tot angajati nepermanenti ai spitalului, lucrand insa, in calitate de firme private, cu salarii orare net superioare personalului bugetar.

3.Responsabilitatea diminuata prin absenta competentei si a continuitatii serviciilor de inginerie clinica poate pune in pericol securitatea pacientului si a personalului medical.

4.Iluzia ca service-ul impus adesea de firme la cumpararea echipamentelor ar rezolva toate problemele de exploatare optimala a tehnologiei repercuteaza negativ asupra disponibilitatii si operativitatii unor tratamente, a riscului de sistem (ilustrat cel mai bine de vulnerabilitatea pacientului pe masa de operatie, integrat intr-un complex de echipamente cu standarde diferite de electrosecuritate) si in cele din urma a calitatii preventiei secundare si tertiare practicate in spitale.



Tags: Cercetare

Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite
dana
Dupa stiinta mea, inca nu s-au infiintat aceste servicii si nu gasesc nici un post de inginer clinic in grila spitalelor, chiar daca sunt trecute in nomenclator la codul 2214. Gresesc?
12 August 2006, 12:10:40