Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Sistemul de cercetare românesc, conectat la reformele europene

  EN English translation
26 Martie 2011





Concluzie

Statisticile internaţionale arată o corelaţie puternică între competitivitatea ştiinţifică a unei ţări şi competitivitatea economică a acesteia. Dintre cele mai competitive 10 economii ale lumii1, 6 se regăsesc, de asemenea, printre cele mai productive 10 comunităţi ştiinţifice (măsurat în număr de citări raportat la produsul intern brut cf. Figura 1). Ambele clasamente sunt conduse de aceleaşi două ţări: Elveţia şi Suedia. Lecţia este clară: într-o lume plată performanţa în cercetare şi performanţa economică merg mână în mână, iar creativitatea este cea mai bună garanţie a dezvoltării şi prosperităţii durabile.

Dragoş Ciuparu, preşedinte ANCS:

„Am venit la ANCS cu intenţia de a realiza câteva obiective importante: concentrarea resurselor, reducerea birocraţiei, deschiderea internaţională şi stimularea cercetării aplicative şi industriale, toate acestea subsumate principiului general de finanţare a performanţei, oriunde există ea. Am certitudinea că toate aceste proiecte pot fi realizate, deoarece beneficiem de sprijinul unei echipe profesioniste în cadrul ANCS, echipă cu foarte multă experienţă şi care are capacitatea de a implementa măsuri care să valorifice tot potenţialul cercetării româneşti. De asemenea, am şansa să lucrez cu oameni foarte buni, riguroşi, cu foarte multă energie şi îi numesc aici pe consilierul meu personal, Alexandru Căbuz, şi pe Răzvan Florian, consilierul pe probleme de cercetare al Ministrului Educaţiei. Cred că împreună ştim şi putem să facem ceea ce este necesar pentru cercetarea românească”.


Dragoş Ciuparu



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite
cercetator
E bine ce faceti, crescand standardele pentru acordarea granturilor de cercetare. E chiar un lucru necesar, insa greu, greu de digerat de cei care nu indeplinesc criteriile de performanta. Sunt de-a dreptul confuzati si socati, pur si simplu nu le vine sa creada ca nu sunt eligibili. Pe de alta parte, sa nu pierdeti din vedere faptul ca si prestatia voastra trebuie sa fie la inaltime, adica daca ministerul cere calitate, trebuie si el la randul sau sa fie foarte prompt in activitatile si procedurile care ii revin. Si reamintesc aici, pentru a n-a oara plata la timp si in procent cat mai mare a avansului! Cercetarea de calitate trece prin stomac (si la propriu si la figurat!)
30 Martie 2011, 01:34:19
cercetatorul dorel
Este necesar, de asemenea, si modificarea radicala a criteriilor de alegere a evaluatorilor (propunerilor) de proiecte. Competenta, dovedita (prin nr. de articole publicate in reviste straine, etc) sa stea la baza acestei alegeri , nu nr. de proiecte unde au figurat pe lista de personal, si despre multi nici nu au habar in ce au constat (chiar daca de aici si-au luat citeva luni salariul)
30 Martie 2011, 02:00:14
disapora
Schimbarea este absolut necesara. Propunerile de schimbari par sensibile. Trebuie trecut la munca si ajustat pe parcurs. Status Quo nu este o optiune.
30 Martie 2011, 07:43:24
Attila
Si eu sunt de parere ca trebuie facut schimbari, imbunatatiri. Insa se face o mare gresala. 4-5 decid care este solutia cea mai buna pentru noi. Din 1997 de cand sunt cercetator nimeni nu a coborat pana la noi, nimeni nu ne-a intrebat care sunt problemele dv. si nimeni nu a stat de vorba cu noi. Ad-Astra a fost o initiativa foarte buna, dar nu trebuie uitat ca nu suntem in posesia adevarului absolut si nu stam deasupra nimanui.
30 Martie 2011, 03:43:31