Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

In atentia guvernului! Salvarea operatorului CosmoRom

11 Iunie 2005




Licenta 3G
Sansele Cosmorom sunt legate si de tehnologia 3G – tehnologie care schimba intr-un fel configuratia pietei si-i pune pe operatorii oarecum cam pe aceleiasi linie de start. Mai mult, CosmoRom se afla in situatia fericita de a alege sa continue dezvoltarea retelei folosind tehnologia 2G, tehnologie matura, dar care peste cativa ani s-ar putea dovedi prea matura, sau folosind tehnologia 3G, o tehnologie care se maturizeaza rapid. CosmoRom ar trebui sa acorde credit tehnologiei 3G, daca doreste sa priveasca in viitor.


3. Guvernul Romaniei: reglementare pentru relansarea competitiei!


Guvernul Romaniei nu ar trebui sa considere ca odata cu preluarea CosmoRom de catre CosmOTE a rezolvat problema. Miza este relansarea competitiei in telefonia mobila. Romania este singura tara din Europa, in care primii doi operatori detin circa 96% din piata in timp ce in Europa, exista al treilea operator cu o pondere de minim 15%.


Relansarea cu succes a operatorului CosmoRom este conditionata si de o legislatie care sa relanseze competitia: accesul la retelele operatorilor GSM900 cu putere semnificativa de piata (roaming national) si tarife de interconectare cu retelele mobile bazate pe costuri.


Roamingul national ar fi o sansa in plus pentru CosmoRom si pentru competitia din telefonia mobila, permitand operatorului sa ofere chiar de la inceput servicii in intreaga tara fara a avea acoperire inchiriind infrastructura de la operatorii GSM900. Pentru aceasta, inainte de relansarea CosmoRom, guvernul Romaniei ar trebui sa schimbe reglementarile astfel incat sa se permita operatorului CosmoRom sau altor operatori sa inchirieze infrastructura competitorilor sai acolo unde inca nu au acoperire.


Tarife de interconectare cu retelele mobile care sa stimuleze competita! Actualele tarife de interconectare, USD0.10/minut, sunt prea mari. De exemplu o convorbire din reteaua Atlas Telecom si terminata intr-o retea de telefonie mobila era, la lansare, mai scumpa (€0,14/minut) decat una terminata intr-o tara europeana (€0,12/minut)! Punerea tarifelor pe costuri (pe baza modelului LRIC, de exemplu), promisa de ANRC pentru finele anului 2004 si amanata sine die, ar elimina o bariera in calea competitiei pe piata noastra de telecomunicatii. Pana atunci, ar trebui ca tarifele de terminare a convorbirilor in retelele mobile sa fie stabilite la nivelul tarifelor de interconectare stabilite de ANRC pentru RomTelecom, adica 2,55€centi/minut, in loc de USD0,1 cat este acum. Costurile investitionale si chiar operationale o recomanda, astazi, investitiile in telefonia mobila sunt mult mai mici (~USD200/utilizator) decat in telefonia fixa (~USD500/linie), iar tarifele (chiar in propria retea)... mai mari. 2,55€centi/minut ar fi un inceput…


De fapt tarifele de interconectare ar trebui sa dispara, utilizatorul ar trebui sa plateasca acelasi tarif indiferent de retea. Ponderea interconectarii (investitii si cheltuieli operationale) este prea mica in total cheltuieli, iar tarifele existente, suficient de mari pentru a justifica eliminarea tarifelor de interconectare.


4. Scenarii pe termen mediu


Viata CosmoRom pe piata telefoniei mobile romanesti nu va fi una prea usoara, iar succesul nu este garantat. Operatorii GSM900 sunt foarte puternici: in structura actionariatului lor gasim cei mai mari operatori de telefonie mobila din lume: Vodafone si Orange.


Pe termen mediu este de asteptat cresterea in continuare a numarului utilizatorilor serviciilor de comunicatii mobile, un scenariu moderat avand in vedere 15 milioane SIM-uri vandute pana la finele anului 2009, iar altul optimist, 18 milioane.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite