Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Să fie open-source sau o soluţie proprietară de PM…?

28 Aprilie 2011




Open-source sau soluţie proprietară?

În România, dar mai ales la nivel internaţional, cea mai cunoscută şi utilizată soluţie de tip Enterprise Project Management este sistemul Primavera. TotalSoft, reprezentant Primavera pe piaţa românească încă din 1994, deţine o cotă de piaţă de 90%. Printre principalele beneficii obţinute în urma utilizării soluţiei Primavera se numără reducerea duratei de derulare a proiectului între 22–27 % şi realizarea de economii de 15% din costul total al proiectului.


„Casa de soft Primavera a investit foarte mult înainte ca soluţia să fie înglobată în aplicaţiile Oracle, într-o soluţie foarte robustă de project management. Încă de la început, ei au pornit cu un sistem concentric şi au fost preocupaţi de ideea de multiproiect şi de portofoliu. În prezent, Primavera este o soluţie de tip enterprise project/portfolio management. Permite accesarea proiectelor dintr-o bază de date centralizată, în timp real pe proiecte, fără a extrage proiectul din baza de date şi a-l modifica şi apoi a-l suprascrie, permite lucrul pe mai multe proiecte simultan, de către mai mulţi utilizatori.
Primavera poate fi folosită şi de către un business mic, poate fi folosită în relaţia cu contractorii şi poate fi folosită de o corporaţie, cum este cazul multor companii lideri din România”, menţionează Tiberiu Vulpeş.


Epicor oferă funcţionalitate de PM nativ construită în cadrul ERP-ului. Emil Bobocea subliniază că alegerea soluţiilor open source ridică o serie de provocări semnificative, precum întreţinerea dificilă, lipsa roadmap-rilor sau a serviciilor de suport tehnic, problematica instruirii utilizatorilor şi a documentaţiei tehnice.


„Deşi sunt atractive din punct de vedere financiar, la prima vedere, soluţiile software open-source ascund costuri crescute cu resursele umane necesare folosirii lor. Pe baza unor studii recente, a devenit evident că, în următorii cinci ani, va creşte rolul proiectelor, ca fiind componente cheie, în modelele generale de afaceri, motiv pentru care companiile caută furnizori cu expertiză demonstrabilă, pe care se pot baza. Acest fapt este valabil nu numai pentru producătorii care, în mod obişnuit, se bazează pe proiecte – cum sunt cei din aşa numita industrie grea –, ci şi pentru cei care au o producţie cu caracter repetitiv. Deocamdată, chiar şi în SUA, doar unul din trei producători care folosesc PM lucrează cu o soluţie PMS care este parţial sau total integrată cu platforma lor ERP, iar majoritatea operează project management software total independent de sistemul lor ERP şi de aplicaţia software financiară”, explică reprezentantul Epicor.


Florian Ivan întăreşte spusele celorlalţi interlocutori, precizând că principalele beneficii pe care le aduce soluţia Microsoft faţă de o soluţie open source sunt legate de „funcţionalităţi avansate, inclusiv în mediul enterprise, date de o experienţă extrem de bogată, integrare nativă cu orice aplicaţie Microsoft (Office, SharePoint, Exchange, OCS, Visual Studio etc.), dar şi cu aplicaţii şi medii non-Microsoft (standard deschis bazat pe XML), securitate - care pentru Microsoft nu este o negociabilă-, resurse de training foarte variate şi accesibile, reţea extinsă de parteneri, precum şi oameni specializaţi (certificaţi) şi suport oferit în condiţii profesionale”.


Poate contribui o astfel de soluţie la succesul unui proiect?

În general, aplicarea unei metodologii de project management şi folosirea unei soluţii software asociate conduc la creşterea gradului de succes al unui proiect.


Tiberiu Vulpeş precizează că acest lucru nu exclude în totalitate posibilitatea eşecului unui proiect, însă neaplicarea unei soluţii de project management creşte exponenţial şansele ca proiectul să eşueze. „Când spun că eşuează nu mă refer neapărat că un proiect se suspendă sau se opreşte. Un proiect poate să eşueze în momentul în care îşi depăşeşte foarte mult termenul de finalizare sau când costurile explodează. Şi da, acesta poate fi considerat un proiect eşuat, care poate conduce la decizia de oprire a proiectului. Organizarea unei companii într-un mod orientat pe proiect poate să crească gradul de succes al tuturor proiectelor din cadrul companiei. Tot mai multe companii se orientează în prezent pe proiecte. Implementarea unui nucleu de PM Office în cadrul companiei este, de asemenea, un factor de succes pentru compania respectivă”, mai spune Tiberiu Vulpeş.


Florian Ivan este categoric în răspunsul la această întrebare: „Nu numai că poate contribui, dar, de multe ori, este o cerinţă pentru succesul unui proiect. Printre principalele beneficii: gestionarea centralizată a unui număr foarte mare de proiecte (management de portofoliu), gestionarea eficientă a unui număr foarte mare de activităţi (specifice proiectelor mari), managementul resurselor alocate pe proiecte, motor de planning foarte eficient şi suplu, sistem de raportare foarte puternic (bazat pe Microsoft BI).”


Piaţa de soluţii PM în 2010-2011

Florian Ivan declară că piaţa românească de project management creşte şi se profesionalizează: „Remarcăm acest lucru atât la nivelul licenţelor vândute (ca şi creştere), dar şi în ceea ce priveşte consultanţa oferită în jurul acestor aplicaţii şi a training-urilor de utilizare”.
Piaţa românească de soluţii de project management devine din ce în ce mai matură, crede Tiberiu Vulpeş, care adaugă: „Vindem Primavera încă din 1995. Foarte multe firme cumpărau la început aplicaţia pentru că le cerea un beneficiar. De la bun început am fost foarte sensibili şi atenţi la nevoile pieţei şi am dezvoltat o serie de add-on-uri, care au adus mai multă valoare aplicaţiei de PM. Am dezvoltat o interfaţă între programele de devize şi Primavera, ca să putem prelua resursele din programele de devize şi costurile, apoi am dezvoltat o aplicaţie care să facă managementul financiar al proiectului. Primavera acoperea foarte bine partea de planificare, necesarul de resurse, dar ne interesa un management al facturilor, al intrărilor şi ieşirilor, al unei proiecţii de cash flow la nivelul proiectului sau al portofoliului şi aici am dezvoltat aplicaţia de contract management, proprietară TotalSoft şi parte a suitei Charisma, Charisma Portfolio Management.”


O aplicaţie de PM este un instrument pentru managerul de proiect, dar nu este suficientă pentru a face un management de proiect efectiv. De multe ori, simpla cumpărare a unui instrument care încorporează foarte mult know-how nu suplineşte cu totul lipsa de know-how a managerului de proiect.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite