Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Lumea Geospaţială 2011: Comunităţile mature generează proiecte pe măsură

26 Iunie 2011




GIS pentru recensământul populaţiei

Un proiect de actualitate dezbătut în cadrul evenimentului a fost şi recensământul populaţiei şi locuinţelor care va avea loc în toamna acestui an şi care, în premieră, se va baza pe o soluţie geospaţială pentru generarea nomenclatorului de adrese, a sectoarelor de recenzare şi a listelor de recensământ. Proiectul este gestionat de Direcţia Demografie şi Recensământ a Institutului Naţional de Statistică, se bazează pe regulamentele europene şi a prevăzut o perioadă de 2 ani pentru pregătire şi alţi 3 pentru analiza şi aplicarea rezultatelor. Cel mai important aspect în cadrul acestui proces este sectorizarea, adică determinarea unei suprafeţe geografice cu acoperire completă la nivel naţional, conformă cu posibilităţile de vizitare ale unui recenzor, în funcţie de numărul persoanelor, al locuinţelor şi configurarea terenului. Deoarece nu există un algoritm care să automatizeze acest proces, INS a apelat la o soluţie geospaţială pentru a rezolva situaţia. Recensământul va fi cea mai de amploare activitate la nivel naţional, va implica peste 120.000 de persoane, 350 de tone de documente şi va costa peste 50 de milioane de euro. Importanţa acestui proces este însă critică, deoarece, în mod curent, autorităţile nu ştiu populaţia exactă a României, iar Eurostat (organismul de statistică al Uniunii Europene) nu mai foloseşte datele oficiale de populaţie ale României.





Studii de caz şi ateliere

Ziua de vineri a adus în atenţia audienţei o serie de studii de caz precum şi câteva ateliere tehnice. Proiectele prezentate au fost:


• Oradea de o zi pe alta – schimbarea modului de lucru în cadrul Primăriei Oradea prin implementarea unei soluţii geospaţiale şi automatizarea deciziilor în cadrul Direcţiei Urbanism. Standardizarea şi întreţinerea constantă a bazei de date au fost cheia succesului proiectului, iar rezultatul – emiterea unei autorizaţii de urbanism de pe o zi pe alta.
• Gestiunea geospaţială a riscurilor şi intervenţiilor medicale – partajarea informaţiilor cu privire la situaţiile de urgenţă între Consiliul Judeţean Bacău şi alte 8 instituţii, dezvoltând astfel un grup operaţional pregătit să intervină în cazul unor calamităţi naturale sau artificiale, având tehnologia drept suport decizional.
• PM Alba, un nou capitol – finalizarea proiectului „Servicii eficiente de e-administraţie şi managementul teritoriului pentru Primăria Alba-Iulia“, care conţine mai multe componente geospaţiale pentru gestiunea informaţiilor de Patrimoniu şi Registru Agricol. Complementar, s-a realizat o hartă digitală a oraşului, care este pusă la dispoziţia cetăţenilor printr-un portal multifuncţional.
• Primăria Focşani, lecţii învăţate – accentuarea ideii că, într-un proiect informatic, abordarea etapizată şi rezolvarea problemelor de management prin planificare şi organizare temeinică sunt elemente esenţiale ale succesului, iar gestiunea obstacolelor „non-informatice“ necesită o atenţie deosebită.
• Fundamentarea deciziilor în Braşov – Primăria Braşov a ajuns la etapa extinderii comunicării geospaţiale, iar bogăţia de informaţii pe care instituţia o generează este cea mai bună monedă de schimb în relaţiile inter-
instituţionale.


Atelierele tehnice s-au focalizat pe introducerea unor noi tehnologii şi concepte precum: a treia dimensiune a tehnologiilor geospaţiale GM3D, G/Tech şi I/CAD, Oracle Database 11G, integrarea dintre GIS şi alte sisteme informatice.


Premii pentru proiecte şi postere

Alte două momente devenite deja tradiţionale în cadrul evenimentului au fost concursul de postere şi acordarea premiilor anuale ale comunităţii Lumea Geospaţială.



Premiul II: „GIS – Connecting People“ – Cozmin Ciovică, Primăria Municipiului Sibiu


Premiile anuale Intergraph:


Premiul pentru efort susţinut şi perseverenţă – Carmen Misinszki, Primăria Municipiului Oradea;
Premiul pentru promovarea domeniului geospaţial – Ilona Csortan, Consiliul Judeţean Mureş;
Premiul pentru comunicare geospaţială inter-instituţională – ANCPI şi INS;
Premiul pentru impact naţional – IGPR.



Premiul III: „Soluţii geospaţiale pentru oprire a încălzirii globale“ – Sorin Borza, Universitatea Lucian Blaga, Sibiu



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite