Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

De veghe la bucla locala: ADSL de la DIGICOM

15 Septembrie 2005




Referitor la parametrii fizici si tehnici calitatea buclei este satisfacatoare pentru comunicatiile bazate pe tehnologiile ADSL si SHDSL, desi exista zone cu cabluri mai vechi.


Care sunt in opinia dvs. dificultatile in “unbundling” si caile de rezolvare a accesului rapid la bucla locala a operatorilor alternativi?


Un fenomen cu care ne confruntam acum este aparitia ONU-urilor (Optical Network Unit) sub forma unor cabinete stradale pe care Romtelecom le instaleaza sub aparenta unor modernizari ale retelei in vederea obtinerii unor performante mai ridicate dar care de fapt impiedica accesul operatorilor alternativi la buclele locale conectate la acestea. Pentru a avea acces la buclele din ONU-uri investitiile operatorilor vor fi semnificativ mai mari pentru a ajunge in final la un numar relativ mic de clienti conectati la aceste cabinete. Oare cum ar arata un oras plin cu grupuri de cabinete stradale ale operatorilor alternativi instalate in jurul acelora instalate de Romtelecom si cu lucrari stradale permanente? Aceste ONU-uri limiteaza, prin nivelul ridicat al investitiilor si printr-o rentabilitate scazuta, accesul altor operatori la bucla locala. Aceasta modernizare a retelei este practic o recastigare a monopolului operatorului dominant si un nou prag menit sa intarzie accesul operatorilor alternativi la abonat.


Introducerea ONU-urilor nu este justificata pentru buclele locale cu lungime sub 1,8 Km, acestea fiind folosite in UE pentru a facilita accesul la zone mai indepartate de centrele urbane. In Bucuresti insa un ONU al Romtelecom poate fi gasit si la mai putin de 500m de centrala, desi la aceste distante buclele locale sunt eligibile in marea lor majoritate pentru folosirea tehnologiei celei mai noi, ADSL2+.


Sunteti de parere ca este avantajoasa degruparea la nivel de transport, operatorul dominant administrand in continuare perechea de abonat?


Degruparea buclei locale la nivel de transport nu ne deranjeaza deoarece avem o retea de acces proprie prin care putem furniza cele mai performante servicii bazate pe tehnologiile ADSL, ADSL2+ si G.SHDSL catre abonatii nostri. Partajarea in comun pentru primele doua tehnologii cu operatorul dominant nu ne deranjeaza, cooperarea dintre noi pentru oferirea serviciilor catre abonatul comun fiind benefica in special abonatului prin diminuarea costurilor de acces.


Situatia de astazi este nesatisfacatoare. Considerati ca vom asista la o crestere semnificativa a transmisiilor de banda larga in Romania in viitorul apropiat?


In mod sigur vom asista la o crestere semnificativa a tehnologiilor broadband in urmatorii ani. Competitia va creste din punct de vedere al accesului la clientul final, al calitatii serviciilor si al diversificarii gamei acestora.


Confirmand cele afirmate anterior, DIGICOM SYSTEMS lanseaza incepand din aceasta luna noi tipuri de abonamente pentru accesul la Internet prin tehnologie ADSL dedicate atat persoanelor fizice cat si companiilor, oferind viteze mai mari, cu trafic inclus mai mare, trafic metropolitan nelimitat si nu in ultimul rand preturi accesibile. Este important de mentionat ca modemul ADSL va fi pus la dispozitie gratuit abonatului, nemaifiind perceputa o chirie lunara, toti abonatii noi beneficiind in prima luna de gratuitatea abonamentului.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite